" Още един път ще кажа ,че съжалявам. Аз съм лекар и уважавам човешкия живот. Всичко стана много бързо, защитавах живота си. Не съм воювал и не знаех как да се защитя", каза д-р Иван Димитров пред съда, като поиска справедлива присъда.

В негова защита пред магистратите се изправиха адвокат Георги Кутрянски и Васил Василев.

Адвокат Кутрянски заяви, че в случая се касае за  неизбежна самоотбрана, а не както е повдигнато обвинението. Затова поиска оправдателна присъда.

"От обвинителния акт и от фактическата обстановка, може да се направи извод, че липсват данни за превишаване на неизбежната отбрана. Плъха влиза да краде в 1. 30, дрогиран. Д-р Димитров слиза да провери какво става и го вижда. Предупреждава го устно, стреля във въздуха, но Джевизов го напада. Така той, за да съхрани живота си, защото Плъха е бил с нож, стреля по него. Въпреки това обаче, нападателят продължил да хвърля по него предмети. След това тръгва да бяга и забележете колко голямо разстояние е изминал. Клиентът ми, още преди експертизите, заяви, че след изстрела Джевизов е бил добре, с много енергия -или е бил дрогиран или не го е улучил.. Жоро Джевизов е бил здрав и в комбинация с наркотика е бил сериозна заплаха за клиента ми. С приятеля му тръгват да търсят дали няма други крадци. Не са намерили Джевизов и са разбрали за убийството едва на следващия ден от медиите", заяви в защитната си реч адвокат Кутрянски.

Той подчерта, че и до момента медикът е в постоянен стрес, в следствие на инцидента. Преживява го често.

"Ако обаче признаете за виновен клиентът ми, то молим за една условна присъда и то в минимален размер", приключи Кутрянски.

Веднага след пледоарията на защитата, дуплика поиска адвокат Елдъров.

„Никъде не се казва, че докторът и приятелят му са търсили други крадци. Може би са търсили същия, за да се саморазправят или за да го довършат. От разпитите на свидетели става ясно, че в ръцете си Димитров е държал не само пистолета, а и брадвичката, за която претендирах да се покаже в съда. Приятелят на Димитров споделя, че медикът му се обадил и след това са търсили котката Габриел, собственост на доктора.

Присъдата ще бъде произнесена в 17.30 часа в Окръжен съд - Пловдив. 

Жената на Плъха се появи в съда, д-р Димитров бе посрещнат с аплодисментиНадежда Стоева живеела в разградско село