Джок Полфрийман обяви, че иска да остане да работи в България след като тази вечер напусна общежитието за мигранти в Бусманци, където беше настанен след предсрочното му освобождаване от затвора.

Той ще прекара първата си наистина свободна вечер при приятели, където ще преспи и вероятно ще остане. Австралиецът изкара 12 години зад решетките за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. 

"Не се страхувам за живота си, защото имам голямо доверие на българския народ, който ме е пазил досега. За 12 години всички, които са ме защитавали са българи. Имам голямо доверие на хората тук. Излизам съм в отпуск и съм се разхождал навън”, обяви австралиецът след излизането си от бежанския центъра.

 Той заяви, че иска да остане да работи в България като шеф на създаденото от него сдружение за защита правата на затворниците. "Искам да продължа да помагам на тях и техните близки", увери австралиецът. Той беше категоричен, че не смята да прави нищо незаконно, както и нещо, с което да навреди на МВР.

Той получил от австралийски дипломати нов паспорт, но днес полицаите нахлули в стаята и му го отнели, за да не се опита да напусне България. Причината е стара забрана, наложена му още през 2011 г.  от дирекция "Миграция", обясни нейният шеф Николай Николов. 

„Това беше малко странно. Може би час преди да бъда освободен дойдоха 40 полицаи. Претърсили са ми килията и са ми взели паспорта. Някакъв началник ми каза, че нямам право на паспорт. 

До колкото знам, не могат да ми забранят това. Малко е нелепо обяснението, че ме спират да напускам страната, защото ако опитам да го използвам на летище София ще има индикации, че имам забрана”, коментира Полфрийман.

Той ще трябва да се явява всяка седмица в районно управление на МВР, докато забраната за напускане на страната не отпадне. 

По думите на Николов паспортът на Полфрийман ще му бъде върнат, когато има влязла в сила съдебно решение, визирайки чаканото решение на Върховния касационен съд.

По време на престоя си в общежитието в Бусманци Джок е допуснал едно нарушение. Той е бил хванат с мобилен телефон с камера, какъвто е забранен. Когато го видели, австралиецът само го счупил. Останали му още 3 телефона, които били позволени - без камера.

 

Полфрийман излиза на свобода, но остава в София с отнет паспортПолицията му отнела и мобилен телефон при обиск в Бусманци