Петгодишно дете се нуждае от средства, за да продължи борбата си с коварно заболяване. Бориса е родена със запушване в тънкото черъвце, в следствие на рядка генетична болест муковисцидоза. Още като бебе бива подложена на 5 операции (последната траеща 7 часа), в следствие на които чревният пасаж е възстановен. Детенцето се нуждае от скъпо струващи висококалорични храни, витамини и лекарства, които се закупуват от чужбина, защото ги няма в страната.

Бориса се бори с диагнозата от няколко години и ще бъде на скъпо антибиотично лечение през целия си живот. Хранителните добавки, които са и нужни, не се поемат от Здравната каса. За да помогнат на момичето, жители на Пловдив организират благотворителен базар, който ще се проведе този уикенд. Всеки, който желае да дари надежда на нея и родителите й, може да закупи сувенир или предмет за дома от площад "Стефан Стамболов", пред Община Пловдив. Базарът ще се проведе на 22 и 23 февруари от 9:30 до 17:30 ч. 

"Ходихме да търсим помощ от държавни фондове, но засега не срещаме подкрепа, въпреки огромния брой епикризи, операции и платежни фактури. Лечението на Бориса в момента се води в Мюнхен в клиника по муковисцидоза. Въпреки състоянието и, от "Фонд за лечение на деца" на два пъти ни отказват и лечението се поема от вас дарителите", споделят близките на Бориса.

В Европа 1 на 3500 души стада от муковисцидоза. А България е сред страните с най-ниска продължителност на живот на пациенти с генетичното заболяване, известно като кистична фиброза. Има доста мутации, някои известни, други неизвестни, а в България още по-малко популярни. В много от случаите се стига до необходимост от трансплантация на бял дроб.

Надеждата на семейството е геннозаместваща терапия, която в момента се разработва за нейната мутация. Стойността на лечението ще бъде около 290 000$.

"Имаме подкрепа и се молим да има хора , които да поемат каквато и да е инициатива да ни помогнат, молим се и на Бог да ни даде глътка въздух. Неслучайно се роди с името Бориса . Знаем, че е силна ...", пишат още родителите.

Можете да дарите средства за лечението на Бориса и чрез откритата банкова сметка:

ДСК БАНК: BG56STSA93000023296154

BIC: STSABGSF

Борислав Янков

PAY PALL: mitkova88@gmail.com титуляр Румяна Валентинова Миткова