Няма желаещи, които да заемат поста директор на КСУ „Свети Георги“ в Пловдив, това съобщи за TrafficNews.bg ресорният кмет Анести Тимчев. Припомняме, че последната директорка Марияна Тянева бе освободена, след като стана ясно, че възрастни хора от дома са били насилвани от своите болногледачи.

„Заявили сме свободното място в бюрата по труда, но нито един кандидат не се явил за него към момента. Най-вероятно причината за това е ниското възнаграждение и тежкия труд“, коментира Тимчев.

Той разказа, че директорът на КСУ „Свети Георги“, както и останалите служители трябва непрестанно да наблюдават настанените възрастни хора и са под постоянно напрежение. Той цитира статистика от Германия според която болните от деменция всяка година се увеличават с 15%. Заболяването е на пето място сред най-опасните в света, заради стреса и забързания начин на живот, като възрастта на болните с това заболяване все повече пада.

„Това ни кара да предприемем спешни мерки по този въпрос. В понеделник имаме среща с директора на БЧК, тъй като техни доброволци ще влязат в центъра. Следващата седмица ще направим и един експеримент – социални работници ще присъстват в часа на класния в едно пловдивско училище, за да говорят за хората в неравностойно положение и техните проблеми. По този начин се опитваме да запознаем обществото с проблема“, коментира още Тимчев.