Креативност и иновативност облечени в багрите на дъгата, образование през призмата на любов и разбирателство, възпитание в каноните на нравственост, добродетелност и емпатия, признателност към околните и към себе си - това е магическата атмосфера в едно пловдивско училище.

В ОУ "Васил Левски" не се обучават в класове "от азбуката". Там децата са групирани на пчелички, които не учат в класна стая, а в кошер; любознатели, чиито имена висят на парашути; звездички, чиито правила са разписани на звездно небе; магьосници със замъци; и деца-слънца, които озаряват света около себе си. 

Възпитателката на третокласниците деца-слънца г-жа Русалова е отличена за най-иновативен учител на 2019 година. Методите, с които тя вдъхновява децата да се усмихват широко и да прогонват тъмнината от всеки кът на класната стая, са разнолики, но едно ги обединява - мисията да се търси добро. 

Екип на TrafficNews влезе във вълшебната вселена на ОУ "Васил Левски", в галактиката на децата-слънца, на връх християнския празник Вяра, Надежда, Любов. Всъщност обаче тези три добродетеля царуват в класната стая на децата ежедневно. Те вярват в доброто, надяват се, че то ще пребъде, и обичат – чисто, безрезервно и безусловно.

На това ги учи г-жа Русалова, която е категорична, че знанието е важно, но възпитанието да бъдеш човек и да живееш в свят, съграден от добри дела, е от първостепенна важност. Тя успява да формира моралния компас у децата чрез поредица от иновативни игри и методи, в които главни действащи лица са учениците и техните родители.

Възпитателката е въвела редица интересни практики като играта „Таен агент“, в която едно дете следи за постъпките на друго дете и в края на седмицата прави обзор на положителните му дела. Друга интересна инициатива кани родителите в класната стая, където те споделят своята професионална и житейска биография с аудиторията.

Всеки учебен ден завършва с „благодаря“. Една проста думичка, която децата си разменят, като знак, че всеки ден, прекаран заедно в една позитивна атмосфера, е подарък.

Освен с подкрепата на децата и техните родители, г-жа Русалова има покровителството да влага своето необятно въображение и отдаденост от директорката на школото г-жа Гергана Витева. Тя насърчава всички учители да разгърнат своя потенциал, което води лавинообразно до развитието на една различна среда.

„Именно поради тази причина нямаме ученици, които да не идват на училище“, посочва директорката Витева.

Тайната съставка на г-жа Русалова, с която тя грабва титлата най-иновативен учител на 2019, благодарение на която е извоювала десетки отличия и дипломи за нейните възпитаници е… сърце.

Да си учител е призвание, а аз считам, че всичко трябва да се прави с жар и чар, това е кредото на г-жа Русалова.

Как едни малки пловдивчани обичат, благодарят и са щастливи да бъдат в училище? Вижте през очите на малчуганите, г-жа Русалова и директорът на ОУ „Васил Левски“ в репортажа на TrafficNews: