14-те имами от Пазарджик, обвинени в разпространение на идеи на терористичната отганицазия Ислямска държава получиха своите присъди от Окръжният съд в Пазарджик. Ахмед Муса Ахмед получи най-тежката присъда - 8 години и шест месеца лишаване от свобода и 9500 лв. глоба в полза на държавата. Той ще изтърпи и отделно наказание от 3 години лишаване от свобода, което вече е влязло в сила по друго дело. Ангел Симов, Стефан Димитров, Йосиф Минчев и Орхан Бързак пък получиха по 3 години и половина затвор и глоба от 7000 лв.



След като чу присъдата си, Орхан Бързак коментира, че е осъден заради неговата религия. "Вас да ви съдят заради религията, че си вземал кръста заради това? Аз съм си вдигал пръста за това... това ми е религията на мен и получих три години и шест месеца", коментира обвиненият. На подобно мнение е и осъдения Ангел Симов, според когото няма нищо наяве, някакви факти, които да ги уличават в престъпление.

За останалите осъдени наказанието е 2 години и шест месеца лишаване от свобода и по 6000 лв. глоба. С условна присъда се размина Александрина Ангелова, на която съдът наложи 2 години и шест месеца с 4 години изпитателен срок, като за срока на наказанието тя ще посещава пробационен служител.

След заседанието на Окръжния съд адвокатът на подсъдимите Елмира Панкова бе обрана в коментара си и заяви, че мнението и становището си по присъдата ще го изложи във вазивна жалба до Апелативния съд.

Делото срещу осъдените 14 души започна през 2016 година. Обвиненията срещу тях са за проповядване на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война чрез разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава".