От знаменитости до верни почитатели дойдоха в Сатиричния театър "Алеко Константинов", за да се сбогуват с неповторимата Стоянка Мутафова. Поклонението продължи повече от четири часа, а накрая белият ковчег беше изнесен под аплодисменти. 

Госпожа Стихийно бедствие, която разсмиваше цяла България, беше явление в родния театър, с нея си отиде и цяла една епоха, повтаряха един през друг дошлите в Сатирата. Венци и сълзи изпълниха театъра на хумора и смеха, но тъжният повод накара мнозина да върнат лентата назад и да разкажат много спомени за Стоянка, изпълнени с любов. Поредният черен ден за българската култура дойде точно една седмица, след като казахме последно сбогом на легендарния Стефан Данаилов, който днес щеше да навърши 77 години.

"Когато изпращаш 25 години от своя живот, над 2000 представления, няколко стотин хиляди километра, от теб изчезва нещо", каза актьорът Николай Атанасов-Шуши, който партнира на Мутафова в представлението "Госпожа Стихийно бедствие".

Той добави, че в момента, в който актрисата стъпва на сцената, всичките й болки мигновено изчезвали. Именно там, пред своята любима публика, тя се чувстваше истински жива и забравя за всичко останало. Затова и Мутафова не пропускаше да отбележи рождения си ден с поредното уникално представление.

"Най-любимата актриса на България си отиде. Аз съм имал честта да играя с нея в спектакъл във Варна. Уникален човек. Виждате как за една седмица се сбогувахме с две легенди на българския театър и кино. За там ред няма. Светла й памет", заяви  илюзионистът Астор.

Славчо Пеев, Тончо Токмакчиев, Христо Гърбов, Албена Павлова, Силвия Лулчева, Васил Найденов, Йорданка Христова, Мариус Донкин бяха сред опечалените почитатели на таланта на голямата комедийна актриса, които дойдоха да се сбогуват с нея.

"Стоянка Мутафова не беше само епоха в българския театър, а в световния театър. Това трябва да се знае от всички", категоричен беше шефът на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Непринудеността, ерудираността и огромното желание за живот са сред най-важните качества, с които артистичната гилдия ще запомни Госпожа Стихийно бедствие.

"Такава порода хора няма вече и не знам дали ще се родят. Всички сме огромни късметлии, че сме живели по времето на Стояна Мутафова", заяви актьорът и бивш културен министър Владимир Пенев.

"Обеща да е вечна, а си отиде. Всички се учехме от нея”, каза другата видна комедийна актриса Татяна Лолова.

"Беше пример за всички ни в най-важното нещо – да не се предаваме. Знакова фигура за българското общество, не само за театъра и културата", коментира министърът на културата Боил Банов.

Много фотоси напомнят, че Стоянка е сред създателите на Държавен сатиричен театър през 1956 година, заедно със Стефан Сърчаджиев, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Григор Вачков, Никола Анастасов, Васил Попов, Константин Коцев, Димитър Манчев и др.

Какво още си спомниха за Стоянка Мутафова нейните почитатели и приятели, вижте във видеото:

 

Сълзи, спомени и цветя за Стоянка Мутафова в СатиратаБез нея театърът никога няма да е същият, заявиха почитатели на починалата актриса