Тримата инспектори на ДАИ-Пловдив, обвинени в подкуп, бяха доведени с белезници в съдебната зала. Според адвокатите няма пречка за даване ход на делото. Въпреки това те искат да се запознаят с материалите и съдът даде почивка от един час.

И тримата арестувани са инспектори в отдел "Контролно-административна наказателна дейност" в Пловдив, като са искали и получавали десетки подкупи от транспортни фирми с цел прикриване на нарушения, но и с цел просто преминаване на рутинни проверки. Това са Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев. Адвокати по делото са адв. Левашки, адв. Вражилов и адв. Руменов.

Единият инспектор е получил подкупи от две фирми, другият от две фирми, а третият е взимал рушвети от три.

Първи за схемата сигнализира холандски гражданин, който има голям транспортен бизнес с тирове у нас. На фирмите са искани системно различни суми според големината им, затова и все още няма категорична оценка колко е общата прибрана сума от даяджиите.

"Става дума за чиста форма на изнудване. Или даваш, или ти спирам 300 тира и те ликвидирам", така обрисува практиката на инспекторите окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. Той подчерта, че чуждестранният бизнесмен бил изумен за рекета. 

"Парите са искани от управителя на дружеството за комплексни проверки, които се извършват на около 2 години. През 2017 е искан 5000 лева подкуп и тази година при новата комплексна проверка отново са искани и получени 5000 лева подкуп. При тематични проверки също е имало рушвети, но са за по-малки суми. Издавани са актове за 50 лева, като реално ги е грозяла опасност за отнемане на нарушения, въпреки че фирмата се е старала да бъде изрядна", обясни наблюдаващият прокурор Георги Гешев. 

Заради сигналите на холандеца е започнато разследване от ДАНС, което към момента бележи напредък с трима задържани инспектори от отдел "Контролно-административна наказателна дейност" в ДАИ-Пловдив, коита вече са и с обвинения.

Холандец в дъното на аферата в ДАИ- Пловдив! Жертва или нелоялен играч?Според прокуратурата фирмата е жертва, според бранша става дума за нелегална дейност

Арестуваният даяджия в Пловдив си купил 12 имота за 2 години и дори не плащал данъциЖена му - нелегална брокера, имотите били писани на родителите им пенсионери

Трима инспектори на ДАИ-Пловдив са обвинени за искане на подкупи, шефката - освободенаСтава дума за чиста форма на изнудване - даваш или ти спирам 300 тира, така обрисува ситуацията Румен Попов

Пуснаха част от задържаните по разследването срещу ДАИ-Пловдив! Други са прехвърлени в ареста към затвораДвамата от арестуваните казаха, че нямат представа за какво е разследването