Банда с горелки е подпалила вратите на няколко входа в Пловдив. Апашите са направили и опит да проникнат в жилищата на хората. За това разказаха живущи на ул. "Братя Бъкстон". Трите врати на трите входа на блока им за били подпалени по едно и също време. Същото се е случило и с входните врати на съседна улица, в които влизането е ставало само с чип. Живущи на ул. "Братя Бъкстон" 48 сигнализираха за проблема на кандидата за кмет на район "Южен" Илиян Велков.
 
Те разказаха, че бандата е проникнала с помощта на горелка. Стопили са защитната плоскост на входната врата и така си осигурили безпрепятствен достъп до апартаментите. После направили опити за влизане с взлом.
 
Подробностите - вижте във видеото: 
 
 
 
 
Един от жителите разказа, че отивайки на работа в 5:00 часа сутринта забелязва разтопената входна врата, която е била нагорещена след обгоряването с горелката. Малко след това подава сигнал в полицията, че в жилищния блок е направен успешен опит за проникване. В същото време, съпругата на мъжа, подала сигнала, му се обажда, че докато се приготвя за работа, някой се опитва да влезе в дома им. Забелязва, че отвън някой натиска дръжката на вратата. Поглеждайки през шпионката обаче, жената не вижда нищо, тъй като групата проникнала във входа, е изключила от таблото стълбищното осветление. 
 
 
Опити, макар и неуспешни, са направени и в още два жилищни входа на улица "Братя Бъкстон". Там обаче опитите на действащата група се оказват неуспешни, макар и следите да личаха след нощта на деянието им.
 
Според хората, живеещи в района, въпреки намесата на полицията извършителите много трудно биха могли да бъдат заловени, тъй като няма охранителни камери. И докато не бъдат монтирани наблюдателни устройства след подобно посегателство, няма да има спокойствие за живеещите, споделят самите те.
 
На това мнение е и кандидатът за кмет на район "Южен" Илиян Велков, в чиято предизборна програма са заложени засилените мерки за сигурност, както в жилищните райони, така и районите на училищата, детските градини и други обществени места. Заедно с него с хората разговаря и независимият експерт по сигурността Дончо Киров, който е кандидат за общински съветник. 
Двамата са изготвили следния план за сигурността в квартала. 
 
-Видеонаблюдение на обществените места с акцент районите около жилищните сгради, училищата, детските градини и парковете, кръстовищата.

-Създаване на единен регистър на съществуващите камери за видеонаблюдение, както публични, така и частни.

-Изготвяне на програма за повишаване сигурността на учениците на територията на училищата в община Пловдив.

-Създаване на организация за постигане и поддържане на устойчива среда за сигурност в училището.

-Изготвяне на единни правила за намаляване агресията в училище, които да залегнат във всички правилници за вътрешния ред на всички училища на територията на община Пловдив.

-Създаване на екипи от представители на полицията и служители от Общинска дирекция Управление при кризи, обществен ред и сигурност и от експерти в тази област, които да обходят всички училища и да подготвят конкретни за всяко училище мерки за повишаване на сигурността. 

 
 

Подкрепете Илиян Велков с номер 49 в интегралната бюлетина за кмет на район Южен!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!