Община Пловдив ще получи 4,1 млн. лева от държавата за реализация на капиталовата си програма. Това е записано в Бюджет 2020, който бе приет от Народното събрание на второ четене.

В графата за Пловдив е записано, че градът получава 2,458 млн. лева за реализация на капиталовата си програма, а още 1,667 млн. лева ще получи като изравнителна субсидия.  Така общата сумата става 4,1 млн. лева.

За капиталовата си програма София получава 10 млн. лева, Варна  – 2,7 млн. лева, а Бургас 1,8 млн. лева.  Те обаче не получават изравнителна субсидия, както Община Пловдив.

Това обаче далеч не е положителен атестат, а означава, че собствените приходи на Пловдив са по-ниски от изборените градове.

Новата наредба, според която се разпределя изравнителна субсидия изключва общините, които имат  собствени приходи - данъчни и неданъчни, на жител население повече от 120% от средното за страната. Идеята е, че те имат достатъчно собствени приходи и не е нужно да получават допълнително изравнителна субсидия.

По същия начин стоят нещата и със Стара Загора. Общината ще получи 2,7 млн. лева  за капиталови разходи и още 4,8 млн. лева изравнителна субсидия.

Кметът Здравко Димитров заяви, че очаква дефицитът в бюджета да бъде 30 млн. лева. Утре пък ще гласуват новите данъчни ставки на Община Пловдив и възможността за договор за кредитната линия от 120 млн. лева.

В републиканския бюджет не фигурира нито един от големите проекти на Пловдив –новият лъч на Околовръстното шосе,  ремонтът на ст. „Христо Ботев” и базата на Локомотив Пловдив. Вероятно тези пари ще бъдат разпределени на някое от решенията на Министерския съвет през годината.  Още повече, че все още има документални процедури по казусите.

 В бюджет на Министерството на регионалното развитие и благоустройство са заложени пари за локалите на пътя Пловдив- Асеновград, и кръговите движения край Пловдив, които се изграждат.