Не може да се отговори категорично дали пластмасови мленки са пряката причина за отравянето на водите на река Марица. Версията е една от най-обсъжданите, но все още пробите не са посочили нищо категорично, каза за TrafficNews областния управител на Пловдив Дани Каназирева.

"Има открити пестициди, но към този момент нямаме категорична информация на какво се дължи замърсяването. Да, знаете, че се разследва пазарджишка фирма за преработка на пластмаса, но тече досъдебно производство и не може да се хвърля вина. Важното е, че няма опасност за питейната вода, ВиК – Пловдив ограничи водовземането от две помпени станции. Все още няма никаква друга нова информация", посочи Каназирева пред наш репортер. 

Пробите за цианид са отрицателни, като към момента основната версията е, че пластмасовите мленки, които не могат да се разградят, са причинили смъртта на тонове риба по продължението на реката от Пазарджик до Първомай. Такива се намерени, течат лабораторни анализи дали могат да бъдат те толкова отровни. 

Към момента се счита, че източник на замърсяването е пазарджишка фирма, която се занимава с преработване на пластмаса. Разследва се дейността на още няколко производства, които могат да се окажат потенциално опасни замърсители на водите. 

Между 1 и 5 години лишаване от свобода и глоба от 5 000 до 30 000 лв. грозят виновника за замърсяването, посочи окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов. По случая е образувано досъдебно производство и в момента тече разследване. 

Разпоредено е риболовът, изкарване на вода или съоръжения от река Марица да бъдат преустановени, както и да не се консумира риба от реката.  

Повече информация вижте тук: 

Марица - токсична! Разследват няколко фирми за отравяне на водатаИзбягвайте улова и консумацията на риба от река Марица, призоваха властите