Огромно количество лекарства, натъпкани в найлонови чували, бяха сред боклука, който се запали и обгази Дупница, видя екип на TrafficNews.

Чувалите бяха струпани под моста на магистрала „Струма”, заедно с пластмаси и хартия, които горяха повече от пет часа във вторник вечер. 

"Безхаберното изхвърляне на лекарства е направо престъпление. Те са към групата на опасните отпадъци и  унищожаването им става по определен ред, описан в Наредба 4 от 16 май 2018 г. на здравното министерство.

Според документа, лекарствените продукти се съхраняват от техните притежатели до предаването им на фирма, която да се погрижи за тяхното унищожение", коментираха експерти пред TrafficNews. Засега не е ясно какъв е произходът на захвърлените лекарства. В Дупница е фармацевтичният завод на „Актавис” , която приватизира „Балканфарма” през 1999 г.

Според Кольо Илиев, собственик на фирмата "Феникс Ресурс", която държи превърнатият в сметище склад за вторични суровини,  опаковките с лекарства са още от времето на държавното предприятие. Дори те  били тук преди строежа на автомагистралата. 

Заснетите от екипа ни лекарства обаче изобщо нямат вид на престояли повече от 20 години. Най-вероятно Илиев е взел чувалите с лекарства с ангажимент да ги унищожи, но не го е направил. 

Както е зарязал и другите боклуци, които е трябвало да рециклира или предаде за изгаряне.

„Полиетиленовият отпадък трябваше да отиде за изгаряне в ТЕЦ "Бобов дол", но не  приемаха в момента. Всеки ден имаме разговор с директора на ТЕЦ "Бобов дол", те са задръстени", оправда се Илиев.

Веднага след пожара, който извади от строя поне за две седмици автомагистрала "Струма", институциите започнаха да си прехвърлят топката кой е виновен за огромното сметище под моста на аутобана, който е стратегически обект.

"Най-вероятно лицензът на фирма „Феникс Дупница“, която беше превърнала в незаконен склад терена под моста на АМ „Струма“ и предизвика пожар, ще бъде отнет", увери директорът на Регионалната инспекция по околна среда /РИОСВ/ в Перник Пламен Ангелов. Според него обгазяването от запалените огромни количества пластмасови и хартиени отпадъци, сред които и опаковки от лекарства, не е опасно за хората. Днес той увери, че според направените замервания въздухът в района е чист.

“Преди повече от 20 дни изтече последното предписание, в което бяхме дали срок да изчисти площадката, която Илиев е заел без да има никакво основание. Тя не е негова собственост. Най-вероятно действията, които ще предприемем, ще бъдат свързани не само със санкции, но и отнемане на лиценза му като оператор. Що се касае до това за къде ги е приготвил – ТЕЦ “Бобов дол“ има разрешително за изгаряне на такива отпадъци“, обясни Ангелов.

По думите му задължение на общината е да не допуска депониране и съхранение на територии общинска собственост и общински пътища. „Тя е установила нерегламентирано замърсяване и е поискала съдействие от нас. През 2018 година ние сме направили акт и сме съставили наказателно постановление”, допълни Ангелов.

"Община Дупница много отдавна е пуснала  сигнални писма, с които е уведомила, че това нещо не е редно да бъде съхранявано тук. Общината сигнализира за наличие на проблема и си мисля, че не само РИОСВ, тук и АПИ трябваше да вземат отношение по темата, имайки предвид къде е складирано това нещо", заяви пък кметът на Дупница Методи Чимев.

Агенция пътна инфраструктура /АПИ/ на свой ред внесе сигнал в прокуратурата срещу собственика на фирмата "Феникс Ресурс" Кольо Илиев. 

Това не е първото прегрешение на бизнесмена, който продължава да прави пари от боклука. През последните години собственикът на горелия склад е получил 9 акта на обща стойност около 20 000 лева.

 Едната от глобите е за неправилно и неразрешено складиране на тютюнев прах, който Кольо Илиев  е запръстявал в сметището на Дупница, тъй като е бил и оператор на депото за отпадъци.  Другото е за запалване на същото сметище през 2014 година. За това деяние Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Перник глоби със 7000 лв. глоба ,,Феникс Ресурс” ООД – Дупница.

 

Отровен пушек дави Дупница, обявиха бедствено положение заради пожаритеОгнищата са овладени, увериха огнеборците, замерват въздуха дали е опасен