Премиерът Бойко Борисов откри 75-ия Международен технически панаир в Пловдив, в който участват 600 фирми от 34 страни. Страна партньор е Русия.

"Поздравявам всички участници и пожелавам успех на форума, който дава възможност да се развиват нови партньорства в бизнеса", написа Борисов във Facebook.

По време на Панаира ще бъдат показани нови изделия и технологии в пет изложби - "Ауто сити Пловдив", Машиностроене", "Стройтех", "Енеко" и "Инфотех". Ще има и Седмица на дигиталните технологии с 13 безплатни конференции, над 200 лектори, експозиции и шоу, кариерна зона и работилница за деца.

Преди старта на изложението министър-председателят инспектира трите централни обекта в града, за които държавата дава пари – Голямата базилика, централния площад и галерията на художниците.

"Годишната издръжка на Голямата базилика е 300 хил. лева, но се надяваме скоро обектът да започне да се самоиздържа, тъй като тук се очаква да се отбиват много туристи", посочи премиерът.

Според Борисов страната ни отчита 3,5 процента ръст на икономиката. А финансовите институции отчитат увеличаване на кредитния рейтинг на страната. 

 

Борисов коментира и взаимоотношенията на България със САЩ.

"Нашите политически опоненти много обичат да казват, че сме дали милиарди за самолети – за F-16 block 70. A в същото време дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите в България. За радост с тях правим неща, които най-много на мен ми харесват. Това са историята, археологията, културата”, заяви той.

Борисов похвали Голямата базилика, пловдивчани в схватка с журналисти, за да стигнат до премиераПремиерът посети новата галерия "Гладстон", както и разкрития площад "Централен"