От 1 юни отварят ресторантите. Това заяви на брифинг премиерът Бойко Борисов след срещата между четирите страни от Балканите, уточнявайки как ще пътуваме към Гърция и Сърбия. На нея са присъствали президентът на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан, както и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

„От първи юни, със стартиране на летния сезон, ще обмисляме отварянето на ресторантите. От 15 юни Гърция отваря за чужденци ресторантите. В момента данните са такива, че с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира и някакви доходи под формата на заплати и приходи в бюджета”, това заяви премиерът Борисов.

Решено бе, 14-дневната карантина на пътуващите между България, Гърция и Сърбия, отпада.

"Декларацията ще съдържа три имена, това, че е човекът е здрав и пътува на собствен риск. Около това сме се спрели. Министрите от тук нататък ще се започне уеднаквяването на движението. Всички ни поздравиха. Предупрежденията, които валят към нас са от сериозни институции", каза още премиерът.

Борисов обсъди и протеста на превозвачите и екскурзоводите. Припомняме, че те заявиха, че до момента не е имало разговор между институциите и бранша.

„С всички се срещаме. Всеки ден, мерките, които обсъждаме са насочени и към тях. Парите не идват от ЕС. Освен, че имаме вноски, ако се теглим кредит, над 100 милиона евро трябва да е гаранцията”, каза Борисов.