Атаката с фалшиви заплахи за поставени бомби, изпращени с имейли до електронните пощи на летища и медии у нас, е организирана от чужбина и освен България е засегнала и други държави от Европейския съюз. Това стана ясно от съобщение от отдел "Киберсигурност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на вътрешното министерство.

"Днес е получено електронно съобщение на публични електронни пощенски адреси, обслужващи аерогарите в София, Варна, Бургас и Пловдив, както и на мейл-адреси на медии. Текстът на съобщението е имал за цел създаване на затруднения в работния им процес. В спешен порядък специализирани екипи са извършили претърсвания за наличие на взривни устройства. Установено е, че за изпращане на заплашителните съобщения са използвани анонимизиращи интернет ресурси и услуги на доставчици на електронни съобщения извън територията на България. 

Осъществен е контакт с международни правоохранителни власти за събиране на допълнителна информация. Установено е, че в рамките на вчерашния ден /20 август/ подобни съобщения са били разпратени по същата схема – до летища и после до медии и в други държави от ЕС", пишат от екипа на Явор Колев.

От сутринта имейли с бомбени заплахи получиха летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас, БНТ и още няколко медии.

Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик - www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. 

Заплахата е от името на "терористичната група Orwel", която твърди, че е поставила взривни устройства (тринитротолуен) на територията на съотвената сграда или обект.  "Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо", пишеоще в съобщенията, които вдигнаха на крак екипите на Специализирания отряд за борба с тероризма.

МВР за вълната "бомби" по имейла: Проверяме наред, нищо опасно дотукНие сме терористичната група Orwell, пише в съобщенията със заплахи. Антитерористи претърсиха БНТ и летищата в София и Пловдив