Първите петима души за уволнение на летище Пловдив са набелязани, научи TrafficNews.bg. Това са работещи на трудов договор, които са се пенсионирали на места, където има по-ранно пенсиониране, но са в трудоспособна възраст.

Откакто има потвърждение за съкращаването на 45 човека, текат интензивни консултации със синдиката на „Подкрепа” на летище Пловдив, който е страна по колективния трудов договор на летището.

„В поредица общи консултации става ясно, че синдикалния лидер на „Подкрепа” Илия Драгиев сътрудничи изключително активно на директора на летището за тези съкращение, което е в пълно противоречие с основните му синдикални задължения.”, твърдят източници от аеропорта.
Оказа се, че в момента има подписани анекси на колективния трудов договор от синдикалния лидер Драгиев, за които еднолично той е взел решение, тъй като не е провеждано синдикално събрание, за де се приеме подписването на тези анекси.
Един от тях касае намалява коефициента за заплащането на прослуженото време на служителите на летище Пловдив.

Има сериозно съмнения, потвърдени от факти, че Драгиев е лично заинтересован и е поел ангажимент за сътрудничество за всичко това, тъй като към настоящия момент на летището работят двама негови роднини - Венцислав Дивчев, за който се знае, че му е зет и новоназначена служителка в търговския отдел на летището, за която се знае, че е негова кумица.

Говори се, че се очаква назначение и на неговия кумец. Твърди се още, че основният мерак на Драгиев е позицията на заместник-директор на летище Пловдив, защото се готви уволнението на сегашния Петър Минчев.

Синдикалните консултации по отношение на съкращаването на 45 служители на летище Пловдив са приключили и на ход е Инспекцията по труда. След нейното становище ще се пристъпи към съкращаването на тези 45 човека.
Потърсихме за коментар синдикалния лидер.

„Има яснота за работниците, но интервюта няма да давам”, беше лаконичния коментар на Драгиев, след което ни затвори телефона.

Засега не е ясно и каква е позицията на синдикат "Подкрепа" за действията на своя член. 

На фона на готвените съкращения, има новоназначен служител в търговския отдел от София, като от последните консултации със синдикатите се знае, че се очаква подмяна на всички шефове на отдели на летището.
На 22 юли се е състояло синдикално-разяснително информационно събрание на синдиката, чийто ръководител е Драгиев. На него като гост е бил поканен и директорът на летището Владимир Щърбанов.

В разискванията работник на аеропорта е направил коментар, че ако има работа и се докарат самолети, което е работа на мениджмънта на летището, те ще ги обслужват. Отговорът на директора на този въпрос е бил: „Те да не са врабчета, за да се улавят от въздуха.”

Засега е сигурно, че съкращенията ще се случат, а другото сигурно – летището ще остане на дневен режим на работа.
Въпросът е защо настоящия директор и бившия Иван Карнабитов не са предприели действия за развитие на летището, при положение че при встъпването си в длъжност, Карнабитов обеща още до месец да има концепция за развитието на аеропорта.

„Искат да унищожат летището”, коментира един от работниците пред TrafficNews.bg
На фона на тази информация, Райънер е на път да изчезне от летище Пловдив как и кога ще се случи това, четете утре в TrafficNews.bg

Още новини за летище Пловдив - ВИЖТЕ ТУК