2020 трябваше да е една от най-интересните спортни години. През годината бяха планирани провеждане на Европейско първенство по футбол и на лятна Олимпиада – най-гледаните спортни събития в света. Това обаче не се случи заради коронавируса и за първи път от Втората световна война тези големи спортни събития бяха отложени за 2021г. Бяха отложени и множество световни и европейски първенства. Годината премина през призмата на доминацията – Байерн Мюнхен не остави никакъв шанс на никой във футбола, Севиля отново вдигна Лига Европа, Люис Хамилтън и Себастиан Ожие записаха седмите си световни титли в моторните спортове.

Как се отрази на спорта коронавирус вижте тук:

Как се промени светът на спорта в годината на коронавирусаМесеци без тренировки, празни зали и стадиони и нови формати на първенствата и турнирите

Футбол

В света на футбола се стигна до промяна във форматите на Шампионската лига и Лига Европа. Двата най-големите клубни турнира бяха отложени за август месец, а четвъртфиналите и полуфиналите се играха в една среща на директна елиминация. Байерн Мюнхен беше над всички през годината. Тимът спечели Бундеслигата, Купата на Германия, Суперкупата на страна и най-ценният европейски клубен турнир Шампионската лига. Баварците буквално мачкаха всичко по пътя си, а на четвъртфиналите дойде историческото 8:2 срещу Барселона в четвъртфиналите в турнира. На финала беше победен ПСЖ с 1:0 и така Байерн вдигна шеста си Шампионска лига. Във втория по сила турнир Севиля затвърди доминацията си. Испанците победиха с 3:2 Интер в страхотен финал. Севилци грабнаха своята шеста титла в турнира и остават лидер по този показател от всички отбори. В Англия след 30-годишно чакане Ливърпул най-накрая стана шампион във Висшата лига. В Италия продължи доминацията на Ювентус с девета поредна титла, а в Испания Реал Мадрид отново стана шампион след тригодишна пауза. Северна Македония и Финландия станаха отборите, които ще играят за първи път на Европейско първенство по футбол. Шампионатът беше отложен за лятото на 2021 година. Светът на футбола загуби една от най-големите си легенди аржентинеца Диего Армандо Марадона.

Тенис

В тениса отново Новак Джокович остана номер 1, но успя да спечели само Аустрелиън оупън от турнирите от Големия шлем. Уимбълдън въобще не се състоя заради ситуацията, а в Ролан Гарос Рафаел Надал затвърди, че е кралят на клея и триумфира с 13-та си титла в турнира, побеждавайки категорично във финала именно Джокович. Доминик Тийм пък стана един от малкото играчи, които печели турнир от Шлема в последните 10 години. Австриецът успя да триумфира на Ю Ес Оупън. След 14 поредни турнира от Шлема, в които печелеха само Федерер, Надал и Джокович Тийм успя да спре тази серия. Руснакът Данийл Медведев успя да спечели за първи път в кариерата си финалния турнир на ATP в Лондон.

Формула 1

В света на най-бързите Люис Хамилтън затвърди доминацията си с рекордната седма световна титла. Британецът нямаше конкуренция и през тази година. Хамилтън изравни по титли легендата Михаел Шумахер и дори може да го изпревари. Годината във Формула 1 завърши по кошмарен начин, след като французинът Ромен Грожан претърпя една от най-тежките катастрофи в последните години и колата му пламна, но като по чудо Грожан се спаси.

WRC

В световния рали шампионат беше много интересно до последно. Британецът Елфин Еванс водеше до последния кръг на шампионата и можеше да се окаже едва третият британец със световната титла, но в последното състезание загуби точки и доминацията на Себастиан Ожие от Франция продължи със седма световна титла. Ожие се доближи до своя сънародник Себастиан Льоб, който е с 9 световни титли. 

Снукър

Рони О'Съливан – Ракета отново е световен шампион, след като не беше триумфирал с титлата от 2013-та година. Ракетата победи младият Кайрън Уилсън с категоричното 18:8 във финала в Шефилд. С шестата си титла Ракетата достигна само до една до големия си съперник Стивън Хендри, който има седем.

Баскетбол

В НБА Леброн Джеймс отново показа, че е сред най-големите баскетболисти в света. Леброн изведе до титлата Лос Анджелис Лейкърс, който не беше ставал шампион цели 10 години от 2010. Триумфът на Лейкърс беше доста емоционален, защото се случи в годината, в която след нещастен инцидент с хеликоптер загина една от най-големите легенди на тима Коби Брайнът. Освен всичко друго Лейкърс се изравни по титли – 17 на върха в класацията и с вечния си съперник Бостън Селтикс.

Бокс

Годината премина под знака Фюри – Джошуа и най-вероятно през 2021г. ще видим един от най-скъпите и искани боксови сблъсъци. Тайсън Фюри се завърна по категоричен начин и се справи с Уайлдър, отмъщавайки за мача от 2018-та година, когато беше обявено равенство. Фюри продължава да няма загуба на профи ринга. Антъни Джошуа пък победи българина Кубрат Пулев с нокаут в деветия рунд и така България остана без световен шампион в тежка категория. След двубоя започна и подготовката за двубоя Фюри – Джошуа, който ще е най-зрелищната среща в бокса от 2015, когато се срещнаха Пакиао и Мейуедър, който беше най-скъпият боксов мач в историята.

Зимните спортове

Те бяха по-малко засегнати от коронавируса. Пандемията дойде точно в края на сезона и отпаднаха последните състезания. В биатлона норвежецът Йоханес Бьо стана световен шампион, а при дамите с титлата се окичи италианката Доротея Вирер. Нямаше никаква изненада, защото и двамата бяха фаворити, а освен това дублираха титлите си от миналия сезон. Друг норвежец Александър Килде при мъжете и отново италианка Фредерика Бриньоне при жените се окичиха със световните титли в алпийските ски. Любопитно е, че двамата спряха доминацията в ските на предните шампиони. Килде стана първият различен шампион от 2011-та година. От 2012 до 2019 Марсел Хиршер от Австрия беше номер 1 неизменно, преди да реши да се откаже през миналата година. След три поредни титли на американката Михаела Шифрин за първи в историята италианка спечели титлата – Фредерика Бриньоне, победата беше още по-сладка, защото битката беше именно с Шифрин.

Спортовете, които бяха най-засегнати от коронавируса

Леката атлетика и плуването два от най-гледаните спортове в света нямаха своите герои през 2020-та година, защото първенствата бяха сведени само на местно ниво. Нямаше Олимпиада, европейски или световни шампионати. Баскетбола и волейбола също понесоха тежък удар, като първенствата на повечето места въобще не завършиха.