Изкривени, подменени и манипулирани избори – така Дани Каназирева описа резултатите от вота на пловдивчани.  Лидерът на „Съюз за Пловдив” даде пресконференция, за да обясни резултатите, безпрецедентно грешните социологически прогнози и какво следва оттук нататък.

Каназирева заяви, че още снощи е знаела какво ще случи, тъй като след изявлението, което е дала, следвало най-важното – броенето на бюлетините и попълването на протоколите.

„Видяхме с очите си секции, в които бяха подписвани по два протокола - в единия има гласове за нас, в другия няма. Познайте кой беше изпратен в Общинската избирателна комисия. По четири-пет задраскани гласа в секция бяха достатъчни, за да бъде заличена преднината ни и на балотаж да отиде друг”, казва Каназирева. Така по сметките й, при четири заличени нейни гласа е било достатъчно да бъде изхвърлена от второто място, както и станало.

Въпреки че бе запитана не са имали сигнали от техните застъпници, че има нередности в изборните секции, Каназирева отговори, че на тях ОИК така или иначе не им обръща внимание. От друга страна не били важни застъпниците, а членовете на комисии.

Невероятните екзит полове

Каназирева се дистанцира от всякаква манипулация от проучванията на социологическите агенции, които й даваха при екзит половете невероятният резултат от 20%. Още снощи всички представители на големите агенции казаха, че за първи път се сблъскват на такъв феномен и ще търсят причината за това.   

Лидерът на Съюз за Пловдив така и не отговори дали невероятните й резултати са й помогнали или не. Тя каза, че още в 13:44 часа са пуснали жалба до ОИК да се спрат проучванията пред секциите – защото те били тенденциозни, но не в тяхна полза.

„Извини ли ми се някой, след като преди четири години ме даваха 6-та, а завърших трета? Извини ли ми се някой, когато през цялата кампания ме даваха извън всякакви класации?, отговори Каназирева на въпрос дали съвестта й е чиста и ще се извини ли на пловдивчани.

Дали ще пуснат в жалба в съда заради нередности в изборния ден или касиране на изборите ще решат в следващите дни. Решение кой ще бъде подкрепен на втори тур  от „Съюз за Пловдив” също ще бъде обявено в следващите дни.