Класация на BBC от 10 уникални снимки. Вижте ги в нашата галерия.
1. Зеленото мангово колибри - се намират в централната част на Мексико и северните части на Южна Америка. Мъжките могат да бъдат разпознати по техните лъскаво и ярко зелено оперение, докато женските могат да се похвалят с бронзово-зелено оцветяване.
2. Зелена игуана – телата им са покрити с меки кожни люспи. Женските гущери са в по-светло зелено от мъжките. Шиповете по гърбовете на игуаните, им придава праисторически вид. Разпространени в тропическите области на Централна и Южна Америка, те живеят по дърветата и се хранят с растителна храна. Обикновено достигат дължина 1,5 m, включително опашката, и маса 9 kg, като са известни и екземпляри с дължина над 2 m.
3. Хамелеон пантера- проявяват необикновени цветни вариации. Влечугите променят цвета си по време на ухажването си или при оплождане. Мъжките се различават по цвят - от изумрудено зелено до тюркоазено или светло розово.
4. Хамелеон - За хамелеонът, цвeта може да се използва за камуфлаж и визуална комуникация. Те могат да се адаптират бързо към различни среди и по социални причини. По външните слоеве на кожата имат пигмент, съдържащ клетки (хроматофори), които се свиват и разширяват, показвайки различни цветове.
5. Пера на некобарски гълаб (Caloenas nicobarica). Гълабът Никобар е необикновен. Неговото красиво зелено, преливащо с цветове оперение е знак, че той има нужда от малко камуфлаж заради някои естествени хищници. Намира се предимно в Югоизточна Азия и Тихия океан.
6. Копринен молец-гъсеница – Коприненият молец-гъсеница е майстор на измамата. Като възрастни изглеждат като кафяви, мъртви листа, а като гъсеници те заблуждават хищниците твърде добре, имат фалшиви очи, с които приличат на змии.
7. Листен бръмбар - Особено впечатляващо е градинското насекомо листен бръмбар, който е лъскав като бижу. Само около 1 см на дължина, малкото създание показва един огледален външен вид, преливащ в синьо-зелен цвят.
8. Изумрудена пеперуда-лястовица. Тя получава своето име от блестящата цветна ивица по своите тъмно зелени крила. Намира се в Югоизточна Азия.
9. Пъпчивата ровеща зелена жаба (Scaphiophryne Marmorata) - са открити в Мадагаскар. Те също така са известни като мраморните дъждовни жаби и са красиви със спортната си симетрична маркировка.
10. Зелени влакновидни водорасли (Chlorophyceae) - Често недооценени, водораслите могат да бъдат красиви, макар и да живеят в друг свят. Те са сладководни водорасли - името на вида им идва от коренът на гръцката дума „Chloros”, което означава „зелено”.

Превод: Цветелина Велкова, TrafficNews.bg