Роботите ще сготвят и обяда, и къщата ще почистят и ще развеселят стопаните. Съвременните роботи са способни на много неща, а важното е че се учат бързо. Дори не изостават от модата…
В института Вайнгартен на границата с Швейцария вече повече от година обучават роботите как да обслужват хората, които не са способни да се грижат сами за себе си, съобщава 1tv.ru. След няколко години ще могат да бъдат пуснати в експлоатация.
Все още помощниците роботи не изглеждат много представително. Очите са от компютърни приставки, ръцете- от готови промишлени роботи. Бюджета е скромен за разлика от надеждите на инженерите. Те зная колко хора със затаен дъх следят работата им.
„Един човек инвалид от Улма ми написа, че иска да участва в проекта. Той не е единствения. Вече има много желаещи да изпробват роботите вкъщи.”, казва професорът и главата на Института по изкуствен интелект г.Вайнгартен Волфганг Ертел.
Най-големите очаквания възлагат на робота Марвин. Точно него след две години ще изпратят в реални условия в къща на някой човек. А сега в лабораторията усърдно работят по неговите способности за общуване.
Марвин ще трябва да се държи като човек. Инженерите искат той да отговаря не само на простите задачи като да направи кафе или да почисти масата, но и да разбира въпроса : „ Марвин, да си направим селфи?”
Хората все още не са готови за такава голяма крачка да доверяват живота си на робот и поради тази причина всеки робот ще има червено копче за изключване.

Превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg