Ветко Арабаджиев остава в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред втората инстанция. Според съда има достатъчно събрани доказателства срещи Арабаджиев, има риск той да се укрие ако бъде пуснат с по-лека мярка и има опасност да извърши друго престъпление.

В заседанието стана ясно, че чужди разузнавателни служби са докладвали в ДАНС за бизнесмена Ветко Арабаджиев. Такива справки са приложени по делото, което надхвърля 600 Тома. Арабаджиев беше екстрадиран вчера малко след полунощ от Испания. Бизнесменът е обвинен в това, че заедно със своята съпруга Маринела, синът му Вълчо, както и счетоводителите им Елена Караянчева, Румелия Кирилова и Серафим Стефанов са участвали в организирана престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари на близо 5,5 милиона лева.

В залата присъстваха дъщерята и синът на Ветко - Александра и Вълчо, както и приятелката на сина Радмила.
Припомняме, че наскоро Вълчо прекара в ареста 7 месеца, а наскоро беше освободен срещу парична гаранция в размер на половин милион лева.

Според прокуратурата Ветко и съпругата му Маринела са управлявали голям конгломерат от 38 дружества. В аргументите си да поиска постоянен арест за Арабаджиев държавното обвинение обясни, че голяма част от дружествата са кухи фирми, собственици на които фиктивно са социално слаби хора. Те са били разпитани като свидетели по делото и всеки от тях отрекъл да в развивал подобна дейност и нямат никаква идея за сключвани сделки за доставка за захар със захарен комбинат Пловдив АД. Именно чрез тези фирми се извършвали и данъчните престъпления.

В заседателната зала прокуратурата беше категорична и че има доказателства от кореспонденции, докато Ветко и съпругата му Маринела са били при Георги Семерджиев, известен като Жоро Шопа, че те са знаели, че ги издирват. От това , което автоматично означава, че съпрузите са се укривали умишлено.

Арабаджиеви обсъждали обвиненията и споменали служители на НАП, които “могат да им ударят рамо”. От държавното обвинение обявиха, че в момента това се проверява и ако има доказателства за нещо подобно, служителите ще понесат наказателна отговорност.

В мобилните телефони на Арабаджиеви, открити при задържането им в Кабрера де Мар, били открити схеми на всички свързани фирми в конгломерата. Пак там имало подробни обяснения кои свидетели са били вече разпитани по делото срещу семейство Арабаджиеви и кои е щяло да бъдат призовавани.

Адвокатът на Ветко Илиян Василев настоя клиентът му да бъде незабавно освободен още в съдебната зала. По думите му по силата на решението на съда в Мадрид той е предаден на нашите власти само за пране на пари и участие в ОПГ, а не за данъчни престъпления. Освен това според защитника му има разминаване между годините в обвинението и в европейската заповед за арест.

Василев посочи, че в своята пледоария прокурорът говорел за периода от 2013 до 2018 година, но всъщност не споменал нищо за престъпления, извършени през 2017 и 2018 година, периода, за който всъщност се отнася европейската заповед за арест. Василев коментира, че това всъщност е един “голям гаф” на държавното обвинение. В заседателната зала съдът каза, че ако тези съмнения са налични, магистратите в Испания трябва да разтълкуват решението си. Василев от своя страна обясни, че подобна процедура не съществува.