Изобретатели от Санкт-Петербург са разработили специални очила, които ще помогнат на слепите да виждат ( а по-точно да чуват) препятствията. Няколко такива устройства вече са изпробвани. Самите притежатели предлагат идеи как могат да бъдат усъвършенствани, съобщава 1tv.ru.
Не всеки може да си позволи куче-водач. Все пак процесът на обучение се нуждае от пари и много време. Кучетата ще могат да бъдат заменени от този аксесоар, уверяват изобретателите.
Все още изглеждат съвсем семпли. Слънчеви очила с видеокамери над стъклата. Картинката е в 3D формат. Устройството определя разстоянието до близкия обект.
„Устройството съпоставя двете картинки от камерите и по този начин изгражда 3D картинка”, разказва изобретателят Константин Жуков.
Всяка точка, която попада в обектива на камерата, компютърът отбелязва със цвят. Със зелено обектите, които са далечни и с червено, които са близо. Но тези цветове потребителят няма да види. Затова ще съобщят звуковите сигнали.
Слепите обясняват, че е важно да разберат не само разстоянието до обекта, но и къде се намира. Например, телефонната будка се намира високо, а оградите ниско. Изобретателите обещават да разрешат този проблем като дори ще включат опция как да заобикалят препятствията.
Изкуственият интелект ще праща сигнали. Той сам ще прави маршрута, което не е познато за другите устройства.

Превод: Ирина Минчева, TrafficNews.bg