На 28 октомври се отбелязва Международният ден на анимацията.

Денят се чества от 2002 г. по инициатива на Международната асоциация на анимационното кино. Денят е в чест на първата публична прожекция на Емил Рейно на т.нар. "светлинни пантомими" през 1892 г.

Анимацията е оптическа илюзия за движение, създадено чрез последователни показвания на образи на неподвижни елементи. При продукцията на филми клипове се имат предвид техниките, чрез които всеки кадър на филм е направен самостоятелно. Тези кадри могат да бъдат създадени с помощта на компютри, чрез фотографиране на нарисуван образ или с правенето на малки промени на макет (както е в пластилиновата анимация). След това всичко се заснема със специална камера. Когато кадрите са навързани заедно и резултатът се гледа, наблюдаващият има илюзията, че вижда продължително движение.

Създаването на подобен тип филми е доста трудоемко и продължително, но развитието на компютърната анимация ускорява процеса.

Първият анимационен филм, заснет на лента, се казва Humorous Phases of Funny Faces (1906) и е създаден от американеца Джеймс Стюарт Блектон.

TrafficNews.bg