Американският съд публикува непоказвани досега снимки на уединения и прост живот на Осама Бин Ладен преди бомбардировките на коалицията.

Снимките са дело на палестинския фотограф Абдел Бари Атуан, който е бил поканен през 1996 г. при Бин Ладен, за да разпространява посланията му до Запада.

Терористът, обявил война на Америка, планирал медийната кампания, с едничката цел - да привлече международното внимание.

"Искаше да каже, че е международна фигура, че не е просто саудитец, огорчен от политиката на САЩ", разказва Аутан.

Бин Ладен е сниман пред рафтове с книги, за да изглежда начетен. Винаги бил с усмивка на уста, обичал да се разхожда сам, но винаги с автомат Калашников.

Сам разработил сложна система от пещери и подземия в планина на границата с Пакистан. Теренът е перфектен – сложен, трудно достъпен. "Чувствам се наистина сигурен в планините", разкрил терористът пред Атуан.

Имал верни последователи. Пакистанският журналист твърди, че винаги щял да бъде последван от своите охранители, бунтовници и деца, ако реши да премести скривалището си. Самото укритие е сгушено в покрити със сняг планини и е свързано с черен път до Джалалабад.

Атуан заснема и две спални, направени от кал. Смята се, че Бин Ладен, заедно с жените си и децата си е спал там. Децата му са гладували. Хранили се рядко, предимно с яйца, ориз и солено сирене.

Покойният лидер на Ал Кайда остава в селището до първите бомбардировки през 2001 г. Тогава той преминава на кон от Афганистан в Пакистан.

Експерти твърдят, че Бин Ладен се е изплъзвал толкова лесно, защото американската армия не е имала желание да се пращат още военни сили за нова акция.

В крайна сметка търсенето на терориста приключва с неговата смърт при акция на американските части на 2 май 2011 г.

TrafficNews.bg