Със старо меню и стара посуда посрещна парламентарният стол новите депутати.

Храната за народните представители се приготвя всеки ден, а готвачите залагат на традиционната кухня и обикновено се предлагат салати, супи, скара и непретенциозни блюда - мусака, пълнени тиквички, гювеч.

Парламентарният стол е готов да посрещне клиентите си още около 11 часа, но вчера и днес депутати почти не се възползваха от него.

Причината за това e ясна. В понеделник беше тържественото заседание на 43-то Народно събрание, което започна в 14 ч. и явно нямаха време за обяд, а във вторник няма заседание, а само среща на лидерите на парламентарно представените политически сили.

Промени в менюто едва ли ще има, но администрацията на парламента поръча ново кухненско оборудване с обществена поръчка от 14 октомври.

За близо 111 хил. лв. трябва да бъде обновено кухненското оборудване и да бъдат доставени посуда и покривки за кухненските блокове в двете сгради на парламента.

Мотивите за поръчването на новата техника е кухнята за депутатите да отговаря на хигиенните изисквания.

Именно блокът, който се помещава в сградата на президентството на „Дондуков“ 2, беше затворен от инспектори, след като беше установено, че оборудването там е овехтяло и не отговаря на изискванията.

Сред поръчаната техника е един планетарен миксер с алуминиев корпус, микровълнова печка, пасатор, топла витрина тип бен-мари, машина за смилане на ядки, фризери, хладилна витрина, електрическо устройство за точене на ножове, два тостера, които да пекат филии от 80 до 300 в час, една колбасорезачка, две сокоизтисквачки.

Депутатската кухня чака още десет вида работни маси, количка, два контейнера за отпадъци, 8 тенджери, тигани, тави, сладкарски шпатули, 4 термокутии за кетъринг, гевгири, форми за мъфини, формички за крем карамел, тирбушон, 50 табли, 1700 чинии, 500 купи за супа, 100 гювечета, чаши, повече от 2000 лъжици, 400 покривки и 200 памучни салфетки.

TrafficNews.bg