Любима на мнозина храна помага в борбата срещу тежък махмурлук. Разковничето е, че трябва да си я похапнете преди консумацията на алкохол.

Специалистът по белодробна и критична медицина д-р Нина Чандрасекаран разкри, че яденето на сирене може да облекчи тежките последствия от прекаляването със спиртни напитки.

"Ако ви предстои нощ навън и ще пиете алкохол, яденето на сирене преди употребата на алкохол може да намали риска от махмурлук. Това е така, защото сиренето съдържа много белтъчини, мазнини и сложни въглехидрати, които могат да покрият стомаха, което намалява усвояването на алкохола. Сиренето може да помогне на организма да метаболизира алкохола по-добре и да предотврати увреждането на черния дроб", каза Чандрасекаран в TikTok.

Сиренето съдържа също витамин от група В и калций

"Тези специфични хранителни вещества се изчерпват от организма при употребата на алкохол“, добави специалистът.

Според Harvard Health „причините са толкова разнообразни, колкото и симптомите. Алкохолът се метаболизира в ацеталдехид - вещество, което е токсично при високи нива. Концентрациите обаче рядко достигат толкова високи стойности, така че това не е пълното обяснение“.

В допълнение към това те подкрепят и твърденията на лекаря, че витамин В е от ключово значение. Проучване, публикувано в The Journal of Clinical Medicine показва, че хората, чиято консумация на храни и напитки е съдържала по-големи количества цинк и витамини от група В, са имали по-малко тежък махмурлук“.