Ще намерим начин да защитим хората, за които разходът за електроенергия е голям процент от техния семеен бюджет. Това каза министърът на икономиката и енергетиката в служебния кабинет „Близнашки“ Васил Щонов в сутрешния блок на БНТ.„Цената на тока трябва да се увеличава плавно, не защото не е нужно тя да скочи с повече, а защото просто едно скачане не върши услуга на никого. Плавното вдигане има няколко предимства. То дава време цялата система да се подготви за по-високите цени на тока, хората да си направят планове за следващите няколко години как ще се отопляват, индустрията да се подготви за по-високите цени. Освен това дава възможност и нас да си завършим преговорите по другите мерки, за да може цялата система да се оправи“, допълни министър Щонов, съобщи blitz.bg

„Имаме план, който включва работата на държавните дружества и балансът в енергийната система. Този план ще бъде предложен и обсъден с ДКЕВР, но съответно решението за цената на тока се взема от държавния регулатор. Дефицитът в системата е около 1 милиард лева на година, проблемът е, че това е 1 милиард лева на година в момента, ако не се вземат мерки ще продължи да нараства. За да се покрие дефицитът, не може да стане само с една мярка, трябва да има баланс от мерки и това е, което ние обсъждаме в енергийния борд. Не може да има и бездействие, както е било досега, бездействие от страна да се покрива този дефицит с едни така наречени кухи мерки, които не са изпълними или са атакуеми в съда, и за които не е постигнато съгласие между участниците“, поясни Васил Щонов.

По думите ми се предвиждат 5 основни мерки, които включват „разговор с всички участници на пазара, за които има задължително изкупуване на електроенергия, за евентуално намаляване на задълженията, които е поел НЕК за изкупуването на тази електроенергия.“ „Това ще покрие част от тази „дупка“ от 1 милиард лева“, категоричен беше министър Васил Щонов.

TrafficNews.bg