В рамките на следващите няколко седмици Европейският съюз може да започне ново дело срещу Google за злоупотреба с господстващата си позиция в сегмента на някои интернет услуги, съобщава в. The Wall Street Journal.

В момента европейските институции разговарят с компаниите, които са подавали жалби срещу Google. Властите искат да получат разрешение от фирмите да публикуват част от данните, които са били подадени конфиденциално.

Според източниците на изданието ЕС иска да възобнови започналото преди пет години разследване срещу Google. То беше прекъсвано три пъти и провокира няколко сериозни политически дискусии между ЕС и САЩ. Обвиненията са, че Google използва търсачката си, за да привлича вниманието на потребителите към собствените си услуги, докато съзнателно понижава ранга на някои конкуренти.

Паралелно с това ЕС ще продължи да изисква от Google и останалите интернет търсачки да "забравят" информация за потребителите, които са поискали това, в целия свят. В момента резултатите се скриват само от европейските версии, което според регулаторите в ЕС не е достатъчно.

ОЩЕ НОВИНИ ВИЖТЕ ТУК

TrafficNews.bg