Върховният съд на Италия оправда модните дизайнери Доменико Долче и Стефано Габана за укриване на данъци в петък, слагайки край на едно от най-известните дела в Италия в последните години, пише The Wall Street Journal.

Дизайнерите бяха осъдени през юни 2013 година по обвинения, че са подали данъчни декларации за базираната в Люксембург компания, което според прокуратурата е било ход на укриване на данъци, дължими в Италия.

Делото води началото си от 2004 г., когато Dolce & Gabbana (D&G) продаде част от водещите си марки на базирана в Люксембург компания Gado. Тезата на прокуратурата е, че Долче и Габана не са платили около 40 млн. евро за годините 2004 г. и 2005 г. Властите повдигнаха обвиненията през 2007 г.

Прокурорите определиха операцията като "сложна данъчна измама" и поискаха затвор за дизайнерите, които са известни със своите екстравагантни модели и знаменити клиенти, като Наоми Кембъл. Впоследствие Доменико Долче и Стефано Габана бяха осъдени на 20 месеца затвор.

От самото начало дизайнерите отричаха обвиненията и не се признаха за виновни по време на съдебното производство. Решението на съда в петък е последната дума по случая.

В средата на миналата година се появиха информации, че световноизвестните италиански модни дизайнери могат да закрият бизнеса си, ако осъдителната присъда за укриване на данъци бъде потвърдена.

Модна къща D&G е основана през 1982 г. По данни на италианските медии през 2013 г. приходите ѝ са били на стойност около 1,5 млрд. долара.

TrafficNews.bg