Истински празник очаква посетителите на хижа "Здравец" днес. Пловдивчани ще станат свидетели на сватбен ритуал, с който ще бъде отбелязан 80-годишниния юбилей на любимото място за отдих край града на тепетата. Церемонията ще бъде възстановка на бракосъчетанието на един от строителите, който избрал именно деня на откриването на хижата, за да се венчае за любимата си. 

"Васил Лилов направил така, че неговата сватба да бъде тук, при откриването на хижа "Здравец". Имало е и поп в района, който да го венчае. Получил се е много весел празник. Затова искаме да пресъздадем атмосферата отпреди 80 години, включително и сватбата", обясни Ана Ганчева от туристическото дружество. 

Строителството започва, след като през 1936-а Министерски съвет постановява всеки български град да има място за отдих. Тогава жителите на Пловдив избират точно това местенце - в подножието на днешния връх "Здравец". Тогавашният кмет Божидар Здравков се обръща към жителите на града с апел да бъде устроен подходящ кът. Сформира се строителен комитет, а негов председател става уважаваният по това време Дончо Чакъров. По това време той притежава мелници "Чакърови" в града на тепетата. 

Дончо започва да търси подходящо местенце в района, за да бъде построена хижата. Той се качва в планината заедно със сина си Бор, а историята разказва, че именно малчуганът е избрал полянката, на която три години по-късно се издигнало зданието. 

"С цялата си отговорност този мъж води тук семейството си, малки деца. През 1939 година започва строителството и само за 6 месеца се изгражда хижата", разказва Ганчева. 

Днес местността около хижа "Здравец" е едно от любимите кътчета за отдих край край Пловдив. Цели семейства изпълват огромните поляни край нея и през зимния, и през летния сезон. Районът е и сред предпочитаните ски дестинации през студените уикенди. 

Честванията започват в 10:00 часа днес. Всички жители на района са поканени да бъдат "специални гости" на сватбения ритуал и да се насладят на празника.