Човешкият организъм се нуждае от витамин D. Той може да се набави чрез таблетки, но малцина знаят как да осигурят на тялото си този витамин по естествен начин.
Според различни източници 15-30 минути престой навън при слънчево време на ден е достатъчно, за да осигурим на тялото си необходимото количество от този витамин.
Но с идването на зимата, слънчевите дни стават все по-малко.
Ето кои са храните, които съдържат ценната съставка в достатъчни количества:
Дива сьомга
100 гр. от тази риба съдържат от 600 до 1000 IU вит D. При екземплярите, отглеждани във ферми, витаминът е малко по-малък: до 250 IU на 100 гр.
Рибено масло
В 1 супена лъжица от този продукт има около 400-1000 IU. Въпреки специфичния вкус, рибеното масло може да бъде отлична здравословна добавка.
Херинга
В 100 гр. херинга се съдържат от 290 до 1500 IU от витамина. В същото време тази риба е много по-достъпна от дивата сьомга, което я прави по-привлекателна за масовия потребител.
Консервирана риба
Консервираните сардини и риба тон могат да съдържат около 300 IU на 100 гр. Достатъчно е да изберете рибата, която ви харесва най-много и да приготвите любимото си ястие от нея.
Специално обогатени с витамин D храни
Много съвременни производители често специално обогатяват различни храни с витамини, като например мляко. Информацията върху опаковката ще ви насочи към съдържанието на полезни вещества. 1 чаша обогатено мляко съдържа около 100 IU от витамина, докато в обикновеното мляко той практически липсва.