От канадската фармацевтична компания Tekmira Pharmaceuticals Corp обявяват, че регулаторните органи в САЩ и Канада са одобрили употребата на техния медикамент за лечение на Ебола при пациентите, при които е потвърдено или се предполага, че са инфектирани със смъртоносния вирус.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Още в начален стадии на болестта друг прицзнак е падането на  косата и ноктите . 

Специалисти от компанията обясняват, че лекарството е прилагано на пациенти в спешни случаи и повторните инфузии са били приети добре.

Главният изпълнителен директор на фармацевтичната компания – Марк Мъри, обяснява, че запасите на медикамента са ограничени. Компанията разработва лекарството, наречено TKM-Ebola, след договор с Министерството на отбраната в САЩ.Протоколите, които разширяват употребата на медикамента, одобрени от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ и Health Canada, позволяват на учените, разработили медикамента, да предлагат експериментални терапии за пациентите със сериозни заболявания, които не могат да вземат участие в контролни клинични проучвания.

Вирусът Ебола се разпространява посредством контакт с инфектирана кръв, телесни течности, органи или замърсена околна среда. Шансът за оцеляване е по-голям, когато инфектираните получат лечение рано.Първоначалните симптоми са грипоподобни. Те могат да доведат до външни кръвоизливи от очите и венците, както и до вътрешни такива, които да причинят органна недостатъчност.

TrafficNews.bg