Американският щат Калифорния обяви мерки за затягане на вече стриктните разпоредби по въпроса за дебита на мивките и тоалетните, които са част от усилията на щата за справяне с продължителната суша, предаде Ройтерс.

Разпоредбите, приети от Калифорнийската енергийна комисия, последваха предложените във вторник ограничения за първо задължително съкращаване на потреблението на вода. Сушата в щата навлиза в четвъртата си година.

"Пред лицето на сегашната суша в Калифорния трябва да използваме водата максимално ефективно", заяви комисарят Андрю Макалистър. "Осъвременяването на минималните стандарти за тоалетните, писоарите и мивките е стъпка в тази посока". Съгласно правилата, които влизат в сила от догодина, потокът на водата през новите кухненски чешми, продавани в щата, ще бъде леко ограничен, от 8,3 литра на минута до 6,8 литра. Чешмите ще могат да поддържат дебит от 8,3 литра за кратко, за запълване на домакински съдове.

Чешмите в баните ще са още по-ограничени, от 8,3 литра на 4,5 литра за минута.Тоалетните ще могат да използват не повече от 4,8 литра за едно пускане на водата, а новите писоари ще използват само 0,5 литра наведнъж.

Във вторник калифорнийската служба за водно регулиране създаде разпоредба за намаляване на потреблението с 25 на сто преди началото на горещия сух сезон. Населените места, които не са постигнали напредък в съкращаването на потреблението след налагането на доброволните ограничения миналата година може да бъдат принудени да спестят до 35 на сто от количеството, което са използвали през 2013 година.

OЩЕ НОВИНИ ЧЕТЕТЕ ТУК!

ТrafficNews.bg