Държавната хазна на Обединеното кралство разкри дизайна на новата монета от 1 паунд, която ще влезе в обращение от 2017 година.

Новото лице на монетата е по дизайн на 15-годишния студент от Уолсоу Дейвид Пиърс, който печели конкурс с повече от 6000 участници, стартиран още през септември миналата година.

Дизайнът на лицето на монетата включва четири растения и цветя, символизиращи всяка от нациите на Обединеното кралство: розата на Ланкастър за Англия, праз лук за Уелс, шотландският магарешки бодил и, разбира се, детелината на Северна Ирландия. Четирите растения  са позиционирани едно до друго, излизащи от короната, символизираща монархията.

Монетата ще има 12 ъгли, за разлика от кръглата форма на сегашната. Според Монетния двор това ще спомогне за борбата с фалшификаторите. Сегашната монета от 1 паунд е в обращение вече повече от 30 години  и е все по-лесна за подправяне.

Според Монетният двор, около 3% от всички монети по 1 паунд са фалшиви. В някои региони се стига и до 6%. Около 2 милиона такива монети се изваждат от обращение всяка година.

Държавната хазна твърди, че новата монета ще е най-сигурната в света, благодарение именно на 12-те ъгли и двуцветния дизайн.

На гърба на монетата ще стои новия портрет на кралица Елизабет II. Това е едва петият неин официален профил, фигуриращ върху Британските монети.


Пиърс споделя, че не е очаквал да спечели състезанието: „ Чух за надпреварата от учителя си по дизайн в училище. Реших, че нямам какво да губя и се записах. Отне ми доста време да потърся как изглеждат различните дизайни на монети и какво точно ще представя най-добре всичките части на Обединеното кралствоq преди да представя идеята си и, честно казано, не мога да повярвам, че спечелих.”  

TrafficNews.bg