НАСА избира мястото за приземяване през 2020 г. на новия си марсоход
Националната космическа агенция на САЩ (НАСА) избира място за кацане на следващия си марсоход с размерите на автомобил, пише Space.com.
Приземяването се очаква през 2020 година и Агенцията е възложила на учените да определят подходящите за маневрата места на марсианската повърхност. Учените са съставили списък от повече от 50 подходящи точки за спускане на Червената планета. Сега НАСА започва проучване на тези предложения, за да установи кое е най-подходящо за космическия апарат и задачите му.
Според инженерните изисквания районът на приземяване не трябва да е твърде скалист или с голяма височина. Роувърът е проектиран да търси следи от живот в миналото на Марс, опирайки се на откритието на Curiosity, че преди милиарди години планетата може да е била населена. За да изпълни мисията си, сондата ще пробива скали и ще събира проби, които да бъдат изпратени обратно на Земята, за да се изследват.
Учените биха искали да приземят роувъра на място, където са представени множество различни скали. Целта е районът на кацане да бъде определен две години преди изстрелването на апарата. Роувърът, който ще полети през 2020 г., е моделиран по подобие на Curiosity, който кацна през 2012 година. Новата сонда ще тежи около 1 тон и ще има шест колела като предшественика си.

TrafficNews.bg