Тук е мястото, на което ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Протестите на площад Тиенанмън в Пекин

Протестите на площад Тиенанмън, известни в Китай като Събитията от 4 юни или Инцидента на площад Тиенанмън, са серия студентски протести, провели се на площад Тиенанмън в Пекин през 1989 г.

Протестите започват на 15 април и са насилствено смазани на 4 юни, когато правителството обявява военно положение и изпраща войски, които да окупират централните части на Пекин. В последвалото клане, войници с автомати и танкове откриват огън по демонстрантите и по тези, опитващи се да спрат настъплението на армията към площад Тиенанмън. Оценките за броя на жертвите варира от стотици до хиляди.

Анджелина Джоли празнува своя 45-ти рожден ден

"Запази една трета, изживей една трета, а една трета раздай."

Чаровната американска актриса и продуцент Анджелина Джоли днес навършва 45 години. Известна е с активната си позиция и благотворителните си акции по ред наболели хуманитарни въпроси Джоли е пратеник на добра воля на Агенцията за бежанците на ООН от 2001-ва.

През 1997 – 2000 година прави големия си пробив в киното с филми като „Джия“, „Колекционерът“, „Луди години“, „Да изчезнеш за 60 секунди“. За касово най-успешни се смятат последвалите две части на „Похитители на гробници“ (Tomb Raider) в които играе героинята от едноименната компютърна игра, Лара Крофт.

Чаровната брюнетка има зад гърба си три брака. Последният й съпруг е Брат Пит. Двамата са биологични родители на три деца - момиченце на име Шайло и близнаци на име Нокс и Вивиан. Семейството отглежда и три осиновени дечица: Мадокс, Пакс Тиен и Захара. За съжаление обаче, през 2016 г. Анджелина подава документи за развод с Брад Пит, посочвайки като причина "непреодолими различия" и те вече са разделени.

Отбелязваме 222 години от смъртта на един от най-известните любовници

„Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание”

Джакомо Казанова е италиански авантюрист, изявявал се като търговец, дипломат, шпионин, политик, философ, магьосник, писател и преводач. Малцина знаят, че той е превел Омировата „Илиада" на италиански и е участвал в проект по осъвременяване на календара, по който е работил по предложение на Екатерина Велика.

Въпреки всички тези негови дейности, той остава в историята като един от най-известните прелъстители и любовници. Известността си получава посмъртно и се дължи главно на автобиографичното му съчинение „Histoire de ma vie“, в превод „Историята на моя живот”.

Висок, брюнет, с пъргави жестове Казнанова има дарбата хитро да се промъква в най-интригантски ситуации, а неговите любовни завоевания са безчет. Той казва, че целомъдрието разболява, но неговите сексуални наслади му костват 11 атаки на венерически болести. Несъмнено поради тази причина, а също и за да избегне риска на женската бременност, той има навика да употребява “защитен калъф”, както и противозачатъчна диафрагма със сока от половин лимон (лимонената киселина е използвана като унищожаващо сперматозоидите средство).

С разкрепостения си нрав Джакомо Казанова без съмнение е една от най-интригуващите фигури на европейския осемнайсти век, когато чрез словото и на дело са разчупени вековни догми и сексуалното престава да се свързва с греховното, а любовта се превръща в синоним на хармония между телесно и духовно. През целия си живот той следва едно единствено правило: да се наслаждава на всеки миг от отреденото му време на тази земя.