Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Ето какво се е случило на 1 август:

Около 770 280 роби стават свободни британци

На този ден през 1 834 година Британската империя отменя робството. Движението на аболиционистите набира скорост още в края на 18-ти век. През 1 807 година английският парламент приема първи стъпки в тази насока, като забранява търговията с роби. Година по-късно Сиера Леоне е официално определена като колония за освободените роби. Окончателната забрана на робството в Британската империя настъпва със закона за отмяна на робството. В него е записано, че робите получават пълни равни права след период за адаптация от 4 до 6 години.

Първата българска банкнота

Тя е отпечатана в Санкт Петербург през 1885 година. Номиналът ѝ е 20 лв. Първата банкнота в Европа се появява около 200 години по-рано. Те са пуснати в обращение от шведската банка в Стокхолм през 1661 година. 

Открита е първата отсечка от линията Септември - Добринище

През 1926 година е открита отсечката от гара Септември до гара Велинград. Днес линията е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. Пътниците в теснолинейката минават през живописното дефиле на Чепинска река, и Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите. Там се намира и най-високата гара на Балканския полуостров - гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната ѝ гара Добринище.

Пътуването по маршрета влезе и в класацията за десетте най-добри пътувания с влак в Европа, направена от престижното британско издание The Guardian. В статията се посочва как малкият железопътен град Септември, появил се при строежа на железопътния маршрут от Виена до Истанбул, е началната точка за пътуване с теснолинейка към вековните български хълмове.

Маршрутът Септември-Добринище влезе в Топ 10 на най-добрите пътувания с влак в ЕвропаВижте какво се посочва в класацията на британското издание The Guardian