Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Рожден ден днес имат поетът Борис Христов, актьорът Стийв Мартин, сценаристът Невелина Попова, баскетболистът Меджик Джонсън, актрисата Марша Гей Хардън, инженерът и експериментален хирург Мартин Минчев, Хали Бери, Мила Кунис, народният певец и диригент Милен Иванов.

Ето какво се е случило на 14 август:

Приключва строителството на Кьолнската катедрала

Тя е една от най-известните готически катедрали. Строителството ѝ преминава на два етапа - от 1248 до 1437 година и от 1842 до 1880 година. На днешната дата вторият етап е окончателно завършен. По това време катедралата е била и най-високата сграда в света - цели 157 метра. 

Днес Кьолнската катедрала се посещава от милиони вярващи от цял свят и е един от символите на църковната архитектура през Средновековието. 

Първите регистрационни табели на МПС

За пръв път регистрацията на моторни превозни средства става задължителна във Франция. Парижката полиция издава такава наредба на 14 август 1893 година. Примерът е последван от Германия три години по-късно. През 1898 година Нидерландия въвежда "разрешително за каране по пътищата". То представлява първата по рода си национална регистрация на табелите. Отначало на табелите е имало само поредни номера. Това обаче се променя, когато всеки един от Щатите започва да издава собствен вид регистрации. Отначало в Ню Йорк, например, е било задължително инициалите на собственика да се виждат отчетливо отзад на превозното средство. 

Ден на португалската корида

Традицията се пази в град Абиул. Тя представлява атрактивно шоу, което е не просто съревнование, а съчетание на спорт и майсторство. Португалската корида е най-малко кървава, затова и няма обществен натиск за нейната забрана. Биковете излизат на арената само веднъж в живота си и я напускат живи. 

Обичаят в страната е останал почти непроменен. Той се корени от времето на рицарството, когато двубоят с бик се е използвал, за да се проверят бойните качества на рицарите в мирно време. Преди 400 години арени за корида се появяват почти в цяла Португалия. Век по-късно се въвежда забрана животното да бъде убивано на арената. 

Португалската корида дължи своята поява на древния лов на диви бикове. По време на рицарството двубоите с тях са водени съобразно кодекса на честта и са използвани да се проверят бойните качества на рицарите в мирно време.

Запазена е и традицията на ездата, като конят се подготвя с години, преди да излеза на арената.  
Коридата се открива със специална церемония, напомняща рицарските турнири от Средновековието. На арената излизат кавалейрос (ездачите), помагащите на конниците матадори, също групата фуркадуш, които в края на всяка борба укротяват бика с голи ръце. В миналите векове конници били само аристократи, а а матадори и фуркадуш се набирали от простолюдието. Оттогава се е запазило традиционното различие в облеклото, като костюмите на „пехотинците” са значително по-скромни.

Трибуните на арената винаги са пълни, а интересът към атракцията е огромен сред девойките, които често посещават тренировките.