С жегите навън все по-често се подсещаме, че не трябва да оставаме сготвената или суровата храна извън хладилника за много време, защото развалянето ѝ е в кърпа вързано.

От Световната здравна организация например съветват да не оставяме вече приготвената храна на стайна температура за повече от два часа. А температурата в хладилника трябва да е под 5°C.

Такива са съветите, защото микроорганизмите се размножават много бързо, ако храната се съхранява на стайна температура. Но при температури под 5°C и над 60°C (когато я готвим) растежът им се забавя или спира.

Снимка 669199

Оказва се обаче, че дори държана в хладилник, приготвената храна не е защитена за кой знае колко време, защото има микроорганизми, които оцеляват и под 5°C, като листерията например. 

Колкото до замразяването на прясно месо, също трябва да знаем, че не можем да го държим там вечно, без да се развали. Според насоките на Министерство на земеделието на САЩ (USDA), ако замразим цяло пиле, то може да издържи около година.

Снимка 669198

Но не такъв е срокът, ако въпросното пиле бъде нарязано и замразено на части. Гърдите, бутчетата и крилцата, замразени отделно, могат да издържат до девет месеца във фризера, пише Tasting Table.

Снимка 669197

Когато говорим за замразяването на сурово телешко или свинско месо, то при тях срокът, в който може да ги съхраняваме във фризера, е между четири и 12 месеца. Рибата обаче е друга бира.

Риби като сом и треска могат да стоят замразени между шест и осем месеца, но по-мазните като сьомга - между два и три месеца, пише Healthline.

 

Източник: Lifestyle.bg