Пропускането на закуската и прекаляването с количествата при хранене, са най-честите "прегрешения" на хората с наднормено тегло в България. Това показва проучване на хранителните навици на българите, проведено от сайта Topforma.bg. Анкетирани са около 4000 души на средна възраст 41 г.

Една от най-силно изразените тенденции в анкетата е липсата на навици за редовно хранене. Най-голям дял от хората с наднормено тегло - 56% - посочват, че се хранят само по два пъти на ден, а един от всеки десет се храни само веднъж. Липсата на време и натоварената работа се посочват като най-честите причини за пропускането на хранене. Тези, които закусват редовно пък, признават, че обикновено закуската им се състои от тестени изделия.

Тестените изделия са на второ място в класацията на хората с наднормено тегло за храни, които ги изкушават. Захарните изделия са на първо място с 47% от отговорите. Пържените храни пък, които са също значителен фактор за напълняване, изненадващо са посочени като изкушение от едва 13% от потребителите на сайта. Иначе предпочитаните храни за обед за 67% са здравословни - готвени ястия, салата или супа, а на второ място с 19% са бързите закуски. Домашните гозби са най-предпочитани като цяло.

"Нередовното хранене, изразено в пропускане на едно от основните хранения за деня – закуска или обяд, води до проблеми с метаболизма и съответно - до проблеми с теглото. Много често хората погрешно пропускат хранене, в стремежа си да отслабнат по-бързо. Ефектът обаче е точно обратният." коментира специалистът по хранене и консултант в сайта Ипократис Пападимитракос.

Друг основнен проблем в хранителните навици на българите с наднормено тегло, който проличава от анкетата, е склоността им да преяждат. Цели 69% от запитаните признават, че прекаляват. Заедно с това едва един на десет човека спортува редовно, а повече от две трети от анкетираните не спортуват изобщо.

Въпреки вредните хранителни навици и ниската физическа активност близо 72% от участниците в проучването определят здравословното си състояние като "добро" и още 12% като "отлично". В същото време повече от половината от респондентите отбелязват, че имат проблеми с кръвното налягане. Положителна тенденция е, че голяма част от хората спазват препоръката на диетолозите да пият минимум 1.5 л вода дневно.

TrafficNews.bg