Сосът песто е незаменима добавка към макароните, тортилите, горещите сандвичи, както и месните добавки, различни салати и какво ли още не.

Както вероятно знаете, сосът от песто е истинска звезда в италианската кухня. Този феноменален сос на базата на босилек има освежаващ вкус и се използва в безброй вариации в приготвянето на храна, което винаги му придава специален вкус.

Съставки:

1 чаша пресен босилек, колкото е възможно по-малък

2/3 чаша нарязан ананас (можете да го замените с бадеми или орехи)

3 супени лъжици настърган пармезан

2 скилидки нарязан чесън

1 чаена лъжичка лимонов сок

малко магданоз

зехтин

морска сол

Приготвяне:

Поставете всички съставки в блендер и разбъркайте добре. Обърнете внимание на количеството зехтин - той ще определи плътността на соса от песто. Разбира се, сосът не трябва да е сух, но внимавайте да не прекалявате със зехтина, за да не е твърде рядък.

Можете да съхранявате соса от песто в буркан до 4 дни в хладилник, а за по-дълъг период от време трябва да го замразите.

Добър апетит!