Едва ли някой някога си е мислил, че може да стане добър художник, рисувайки с ... уста. Понякога обаче животът си прави неприятни и груби шеги с човек, а тогава над всичко се отличава силата на човешката воля.

Запознайте се с Мириам Фатима Паре – родена в Мароко художничка, чийто баща е американец, а майкa й – мароканка. Като младо семейство те се местят да живеят в САЩ, където малката Мириам прави първите си опити в рисуването, което бързо се вижда, че й се удава. След години Мириам вече учи в колеж, където продължава да следва своята страст – изкуството.

Всичко изглежда прекрасно до 1996 година, когато 20-годишното момиче претърпява ужасяващ инцидент, променил изцяло живота й. Мириам кара колата на свой приятел и чинно спира на знак стоп, когато от пешеходната пътека пред нея се чува изстрел и заблуден куршум преминава през вратата на колата, улучвайки младата жена във врата.

„Спомням си как ръцете ми паднаха безжизнено на волана, а аз – все още в съзнание, не можех да ги движа“, спомня си за кошмара младата жена.

За съжаление, куршумът е довел до увреждане на гръбначния мозък и на прешлени, а лекарите са категорични – до края на живота си Мариам ще бъде парализирана. Тя не може да ходи и има значителна загуба на функцията на горните си крайници. А нападателят, стрелял във фаталния ден, никога не е идентифициран или задържан.

Следват дълги месеци на рехабилитация, където младата жена се научава да пише своето име с молив в уста. Тази нова способност връща надеждата на Мириам, че един ден тя отново ще може да рисува. И тя започва стъпка по стъпка да върви към своята мечта. Първо завършва своето образование, а през 2006 година е приета за член на асоциацията на художниците, рисуващи с уста и с крака.

Днес, 18 години след тежкия инцидент, променил завинаги живота й, рисуването с уста е второто аз на Мириам. А тя си е обещала едно – въпреки всичко да се наслаждава на всеки следващ ден в своя живот.

TrafficNews.bg