С настъпването на зимните дни идват и гриповете. Едва ли съществува сигурно доказателство за това да се предпазим от болестите.

Укрепването на имунитета безспорно е една от най-обсъжданите теми днес. Мнозина се тревожат как да се подготвят за сезона на грипа и настинките.

В повечето случаи, когато инфекцията е лека или умерена, разболелите се не търсят лекарска помощ и се лекуват сами. Много хора имат свой метод за лечение на грип. Стига да не вреди, той може да бъде прилаган, но бъдете скептични към всичко, което не е клинично изпитано. При влошаване на състоянието или продължителност на симптомите извън считаното за нормално, задължително се консултирайте с лекар.

Въпреки че нямат гарантиран и сигурен ефект, някои хигиенно-диетични мерки и спазване на определен режим имат ползотворно влияние при лечението на грипа и други остри респираторни инфекции:

- почивката - важно е да се осигури такава, доколкото това е възможно, поне за началния най-тежък период на инфекцията.

- приемането на повече течности (над 1,5-2 л дневно) - това подпомага овлажняването и защитните маханизми на лигавицата на дихателните пътища и способства за по-бързото очистване на токсините от организма.

- приемането на топли (но не горещи) напитки подобрява отпушването на носната лигавица и болковите симптоми в гърлото. Инхалациите на пара от билкови отвари (например лайка) или на гореща вода, в която е разтворена готварска сол, облекчава болезнеността в гърлото и трахеята, подпомага втечняването и отхрачването на секретите от дихателната система.

- приемането на храни, богати на витамини и микроелементи, помага на организма в борбата му с инфекцията. Особено полезни са храните богати на витамини А, С и Е (например портокали, киви и домати - за витамин С, сладки картофи, спанак и броколи - за витамин А, растителни мазнини, пшенични кълнове, зелени зеленчуци, ядки, зеле - за витамин Е). Те стимулират имунната система, участват в очистването на токсините от организма и възстановяването.

Мнозина смятат, че витамин С предпазва от грип или подобрява състоянието при разболяване. За това няма никакви сигурни доказателства, но е факт, че той намалява интензивността на симптомите и тонизира организма. Важно е да се знае, че приемането на витамин С дълго време и във високи дози (над 1 г. дневно) може да увреди бъбреците или да предизвика диария.

Напоследък се смята, че допълнителният прием на цинк има благоприятен ефект върху имунната система. Някои цинк-съдържащи препарати - назални гелове, спрейове или таблетки за смучене имат ефект и върху предпазването от грипна инфекция, като механизмът не е уточнен докрай. В България все още няма подобни медикаменти, но много от хранителните добавки и комбинираните с микроелементи витамини обикновено съдържат цинк. Важно е обаче да не се стига до предозиране на цинк (признаци за това са сухота в устата, запек, гадене, неприятен вкус). То може да доведе до обилно повръщане и дехидратация, превъзбуденост, намаляване на усвояването на калций, фосфор и мед.

Повечето медикаменти, използвани за лечение при грип, са всъщност такива, които облекчават симптомите и целят да подобрят общото състояние на страдащия.

Много от тези лекарства са широко използвани, имат минимални и редки странични ефекти и се продават без лекарско предписание. Преди използването на всеки препарат (дори продаван без рецепта) трябва внимателно да прочетете листовката, която задължително следва да съпровожда лекарството.

Някои имуностимулиращи средства също се използват често при лечението на грипа.

Основно използвани са медикаментите за облекчаване на симптомите. За намаляване на повишената температура се използват антипиретици.

-  При запушване на носа (назална конгестия) се използват множество препарати - предимно под формата на спрейове и капки за нос. Продължителното им прилагане (над 5 дни) може да има неблагоприятен ефект.

- При наличие на кашлица, която е чест симптом при грипна инфекция, е от значение дали тя е суха- без наличие на отхрачване, или влажна - с отхрачване. В случаите, когато няма отхрачване, а кашлицата е дразнеща - това се наблюдава обикновено в началото на грипната инфекция и се дължи най-често на възпаление на гърлото - е уместно приемането на средства, подтискащи кашлицата. При наличие на отхрачване, дори и минимално, тези медикаменти не са препоръчителни, защото могат да попречат на одтелянето на секрети от дихателните пътища, което има неблагоприятен ефект. В тези случаи трябва да се приемат средства, подпомагащи отделянето на секрети и тяхното отхрачване.

- При възпаление на гърлото за намаляване на болките се използват редица медикаменти - предимно под формата на таблетки за смучене или спрейове. Те обикновено са комбинирани препарати, които съдържат обезболяващо вещество, антисептик и противовъзпалително средство. Добро действие в тази насока имат някои етерични масла - евкалиптово, ментово и др. Те се съдържат и в много препарати за облекчаване на болките в гърлото.

Напоследък все по-широко на пазара навлизат различни добавки към храната и билкови продукти, които се препоръчват за общо укрепване на организма, повишаване на имунната активност и облекчаване на различни симптоми при грип и сезонни инфекции.

Ако симптомите на грип се задържат повече от 6-7 дни или се задълбочават и състоянието се влошава, консултацията с лекар е наложителна


TrafficNews.bg