Учени от НАСА съобщиха, че космически кораби, наблюдаващи Слънцето, са регистрирали появата на едно от най-мощните излъчвания на радиация и енергия от нашата звезда в настоящия 25-и слънчев цикъл, започнал през 2019 г. Във вторник, 1 октомври, на Слънцето се появи изригване от клас X7.1, което предизвика прекъсване на радиокомуникациите над Тихия океан. Заедно с избухването се случи и мощно изригване на плазма, което скоро ще достигне Земята и ще провокира появата на силна геомагнитна буря, пише GlasNews.bg

Космически кораби, наблюдаващи Слънцето, са регистрирали едно от най-мощните излъчвания на радиация и енергия от нашата звезда в настоящия 25-и слънчев цикъл, който започна през 2019 г., пише Live Science. Слънчевите изригвания са разделени на 5 класа според нивото на мощност. Факелите от клас X са най-мощните от всички известни. Само тази година на Слънцето са се случили 41 изригвания от клас X, което е повече, отколкото са се появили през последните 10 години.

Като цяло тази година има повишена активност на Слънцето, тоест на повърхността на звездата се появяват повече слънчеви петна (области със силно магнитно поле, където се случват изригвания и изхвърляне на коронална маса) и това води до по-чести изригвания на плазма, енергия и радиация.

През май тази година учените регистрираха появата на изригване от клас X8.7 на Слънцето и това беше най-мощното изригване в текущия 25-ти слънчев цикъл. На 1 октомври Слънцето избухна с второто най-мощно изригване за последните 5 години, което беше класифицирано като клас X7.1. Появи се в слънчево петно, наречено AR3842, и събитието беше наблюдавано от космически кораб на НАСА.

Радиацията от това свръхмощно изригване достигна Земята за броени минути, премина през магнитното поле на планетата и йонизира горните слоеве на атмосферата. Това доведе до временно прекъсване на радиокомуникациите над Тихия океан.

 

Изригването предизвика масово радиозатъмнение над Хаваите и околния Тих океан във вторник, 1 октомври) Снимка: NOAA/SWPC)

Заедно с изригването се случи мощно изхвърляне на коронална маса или изригване на плазма, което се очаква да се разбие в нашата планета още в петък, 4 октомври или събота, 5 октомври. Това ще доведе до появата на геомагнитна буря от клас G3 (геомагнитните бури са разделени на 5 класа в зависимост от мощността), както прогнозират учените.

Слънчевите частици, които навлизат в земната атмосфера, ще предизвикат появата на много ярки полярни сияния и има възможност те да бъдат видими доста на юг от полярните региони на Земята. Такива геомагнитни бури понякога се провокират от неизправност на комуникационните спътници, както и на енергийните системи на Земята.

Слънчево изригване
Снимка: NASA

Второто най-мощно изригване от 2019 г. насам е още едно доказателство, че Слънцето е навлязло в период на слънчев максимум. Това е пикът на слънчевата активност, който настъпва приблизително в средата на 11-годишния слънчев цикъл.

Първоначално учените прогнозираха, че слънчевият максимум ще настъпи през 2025 г., но сега стана ясно, че той е настъпил по-рано. В същото време учените смятат, че този слънчев максимум ще бъде много по-мощен, отколкото през последния 24-ти слънчев цикъл.

Учените смятат, че пикът на слънчевата активност може да продължи около още една година и през следващите месеци броят на слънчевите изригвания, както и изхвърлянията на коронална маса само ще се увеличат. Така броят на геомагнитните бури с различна мощност на Земята също ще се увеличи.