Лондонската национална галерия забрани пръчки за селфи, следвайки примера на други прочути музеи по света. Тя е разтревожена от възможните опасности за посетителите и произведенията на изкуството.

"Поради популярността на пръчките за селфи, Националната галерия предпочете да вземе предпазни мерки", заяви представител на галерията.

Пръчките за селфи, популярните разтегаеми пръчки, на които може да се постави смартфон или фотоапарат за по-добър ъгъл за автопортрет, се класифицират като триножници според правилата на Националната галерия.

"Допуска се снимането с лична, некомерсиална цел. Обаче има някои изключения за защитата на картините, авторските права на наетите творби, неприкосновеността на индивида и цялостното удовлетворение на посетителите.

По тази причина използването на светкавици или триножници е забранено", заяви институцията. Галерията е първия значим музей в Лондон, който забранява приспособленията, но следва примера на "Смитсониан" във Вашингтон, Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Националната галерия на Австралия в Канбера.

Пръчките за селфи са добре дошли на други места в Лондон, въпреки че Британският музей, където са изложени някои от най-големите културни ценности в света, заяви, че преразглежда политиката си.

"Безопасността на експонатите и посетителите е важна за Британския музей и персоналът учтиво ще информира посетителите, когато употребата на каквото и да е оборудване застрашава експонатите или хората", съобщи представителка на музея. 

TrafficNews.bg