Отмъщението е сладко нещо, особено когато е публично. Мнозина са стигнали до този извод и за целта са решили да използват фейсбук. Все по-често мъж, чиято приятелка му е изневерила, публикува нейни голи снимки в социалната мрежа. Разбира се, става дума не за порнография, а за изображения на гърдите и задните части на невярната половинка.

Доскоро това оставаше безнаказано и снимките можеха да се премахнат единствено от човека, който ги е качил. Сега обаче жертвите получават своя ответен удар. Те вече могат да разчитат на новия филтър на фейсбук, който забранява качването на снимки на женски гърди, включващи зърната, както и кадри на дамски дупета, включително такива по монокини. Ако все пак някое подобно изображение мине незабелязано през контрола на изкуствения интелект, пострадалата жена може да подаде оплакване и да докладва за случая на фейсбук. След кратка проверка сайтът автоматично ще свали изображението и ще накаже провинилия се потребител.

“Ние махаме снимки на хора, показващи гениталии или фокусиращи се върху голи задни части. Също така ограничаваме някои кадри на женски гърди, ако те включват зърна”, е записано в секция “Нудизъм” от правилата на фейсбук. Ограниченията важат и за дигитално създадено съдържание. Под ударите на новите рестрикции попада и текстовото съдържание, което описва сексуален акт с много подробности. От компанията обаче заявиха, че винаги ще позволяват качването на снимки, на които майки кърмят децата си.

Това е само част от промените, въведени от социалната мрежа в новите им “Стандарти на общността във фейсбук”.

Разширеният правилник ще замести стария на официалния сайт и ще бъде изпращан на оплакалите се. “Хората имат много въпроси за това какво имаме предвид, когато казваме, че не позволяваме тормоза, или каква точно е политиката ни по отношение на тероризма. Подробните правила трябва да изяснят всичко”, заявиха от социалната мрежа.

Новата версия на правилата съдържа малко повече от 2500 думи, почти 3 пъти повече от предишната. Освен че секцията за нудизъм е 5 пъти по-дълга, са променени и удължени и другите раздели. Сред тях влиза тормозът. Фейсбук определя това като снимки и видео, целящи да унижат човек.

Речта на омразата също е в черния списък

Позволено е обаче да се публикува чужда такава, но задължително трябва да е отбелязано, че целта е да се повиши вниманието по темата.

Престъпната дейност е друг от новите раздели. Сега споделянето на информация за извършена от потребителя такава е забрането. Човек обаче може да прави политически изявления, че определена дейност трябва да бъде легализирана.

“Нямаше как да не оставим това. Иначе накърняваме гражданските права на болния от глаукома, който иска легализирането на марихуаната”, обясняват от мрежата.

Включена е и секция контузии. В този раздел социалната мрежа е записала, че ще премахва съдържание, показващо или описващо нападателно жертви, дори да е направено с хумористична цел. Все пак има текст, посочващ, че “модификацията на тялото” не е вид контузия. Предполага се, че социалната мрежа визира пластични и медицински интервенции,съобщават от "24 chasa".

“Много хора са озадачени от политиката ни за контузии. Всъщност ние махаме снимки, които тържествуват над страданието и болката. Разбира се, че в речта на омразата включваме расовата и класовата дискриминация. Религията, сексуалната ориентация, етноса, инвалидността и заболяванията също се отнасят към тази тема”, обяснява служител на компанията.

Въпреки това сайтът ще позволява на потребителите си да си правят шеги с тези теми

Промените бяха приветствани от Семейния отлайн институт за безопасност (ФОСИ) - един от петте независими органа, участващи в борда за безопасност на фейсбук.

“Мисля, че е страхотно, че социалната мрежа най-накрая пренаписа правилата си, за да ги направи по-достъпни и четивни”, сподели член на ФОСИ.

Той обаче е притеснен, че фейсбук не прави достатъчно, за да ограничи младите да виждат притеснителни видеа, споделени в сайта.

Реакции за промените дойдоха и от България.

“Крайно време беше. Нужни са някакви рестрикции, иначе репортването става основна задача, докато си в интернет”, съобщи Жюстин Томс, основател на най-престижната награда в българското онлайн пространство - Бг сайт.

“Мисля, че тази промяна е за добро, особено в частта за насилие”, смята тя. 

TrafficNews.bg