Ема Уотсън стана посланик на ООН за правата на жените по целия свят преди шест месеца, а преди дни тя обяви първата по рода си кампания "HeForShe" ("Той за тя"), пише Offnews.bg

За разлика от други феминистки движения и кампании, тук не става въпрос за това жените да се борят за женските права, а мъжете да проговорят за репресирането на противоположния пол.

Уотсън разказа, че се припознава като феминист още от тинейджърските си години. Когато е била на 8 години, съученици ѝ се подигравали за това, че искала да режисира пиеса, защото била момиче.

Нейни приятелки от детството са се отказвали от спортуването, защото не са искали да изглеждат мускулесто и да им се подиграват, разказа Уотсън по време на речта си в централата на ООН в Ню Йорк.

"Аз съм сред жените, чиито думи и действия са гледани като силни, агресивни, анти-мъжки и непривлекателни. Защо думата "феминизъм" се превърна в неудобна? Откакто започна същинската ми борба преди 6 месеца разбрах, че за мнозина думата "феминизъм" означава да мразиш мъже. Това, което знам със сигурност, е, че това трябва да спре", каза Уотсън.

С треперещ от вълнение глас младата актриса завърши речта си с призив към всички: "Опитваме се да открием дума, която не е обидна, която не е агресивна, както "феминизъм". Може да не сме я открили, но вече имаме идея. Нарича се "HeForShe". Каня ви да направим стъпка напред заедно, за да бъдем чути. Да бъде той за нея. И се запитайте, ако не аз, кой и ако не сега, кога?"

TrafficNews.bg