Домат чудо се роди в градината на семейство Иванови от село Струмяни, които от 10 години се занимават със зеленчукопроизводство. Доматът гигант е от втората им реколта и според тях е резултат от неправилно опрашване. Той впечатлява с неправилната си форма, асоциираща се с различни предмети, и тежи почти килограм. Една част от близките на семейството го оприличават на кръст, като смятат, че това е признак на благословеност към семейството, а други пък го оприличават на четирилистна детелина, която им носи щастие и успех. Семейство Росен и Моника Иванови имат 32-годишен син Иван, който активно участва в земеделската дейност, а дъщеря им Виолета е омъжена в Дупница.

Цялото семейство се препитава изцяло със земеделие. Те имат 3. 5 дка оранжерия в селото, в която отглеждат от есента до ранна пролет зелена салата, а през лятото домати, корнишони, които продават на търговци от Санданско, Дупница, Кюстендил и София,коментират от struma.bg

Ето какво разказа синът Иван:

Ние, производителите, винаги сме потърпевши, а от държавата получаваме минимални субсидии, които не са достатъчни. Всеки зеленчук си има предимства и недостатъци. Краставицата е най-капризна от зеленчуците, които отглеждаме, и изисква специално внимание, защото е склонна към болести. Най-често това е кубинската мана.

В двора на къщата имаме оранжерия с парно. Там произвеждаме разсада, след което го садим в голямата оранжерия, която е на полето, разказва Иван.

Не ни е лека работата. Сутрин ставаме около изгрев слънце и работим до обяд, след което прекарваме следобедните часове в сортиране на продукцията, за да постигнем високо качество и задоволяване на потребителското търсене и нужди. Въпреки усилията, които полагаме, считам, че на друго място няма да изкараме повече пари и затова възнамеряваме и занапред да продължим да се занимаваме с това. Тази година е сравнително по-добра от миналата, тъй като изкупните цени са по-високи. Пролетта стартирахме с 1. 40 лв./кг домати и в момента финализираме втората реколта с цена от 1, 80 лв. за килограм розови домати.

Отглеждаме и един декар лозе, насажденията са от сорта за собствена консумация. Правим си ракия и вино, но тази година не успяхме да спасим реколтата.

Доволен съм от това, с което се занимавам, тъй като крайният финансов резултат е много добър. На 32 години съм и се занимавам със земеделие вече 11-а година. Живея в триетажна къща, карам собствена кола. Ходя на екскурзии и почивки. Това лято бях на море. В курорта Златни пясъци си наех стая в четиризвезден хотел и се наслаждавах активно на нощните изкушения в клубовете по Черноморието. Удовлетворен съм от работата си, защото работя за себе си и имам достатъчно свободно време. Зимния сезон изцяло се отдавам на релакс. Предпочитам да се занимавам активно със земеделие, отколкото да търся работа в чужбина или да попадна на некоректен работодател тук, в България, който ще се опитва всячески да използва труда ми, в замяна ще получавам „жълти стотинки“ или нищо, категоричен е Иван Иванов. Затова призовавам младите хора да обърнат внимание на този отрасъл и да се възползват от възможностите, които предлага, и по-малко да се шляят и седят безцелно по кафенетата, допълни той.

TrafficNews.bg