Техниката Боуен (Боутек) е изцяло нова концепция за лечение на тялото. Създадена в Австралия. Тази много нежна, но изключително мощно балансираща тялото ни техника сега променя подхода към лечението в световен мащаб. Тя не е взаимствана или подобна, на която и да е друга методика.

Философията на австралиеца Том Боуен учи, че тялото ни притежава необходимата способност да се самовъзстановява. То просто се нуждае от необходимите процеси, които да го задействат. Всеки дисбаланс или проблем в тялото ни може да бъде посочен и отстранени чрез активиране на собствени възстановителни механизми. Специалисти смятат, че техниката е едно от важните открития на 21 век.

Терапията се състои от нежни движения с палци и пръсти върху мускули и съединително-тъканни структури, директно върху кожа или леки дрехи.Тези движения изпращат съобщения до нервната система, възвръщайки клетъчната памет до едно балансирано и отпуснато ниво.
Боуен терапията е вече и в Пловдив.Репортер на TrafficNews.bg се срещна с професионалния масажист Петър Чакъров, за да ни разкаже малко повече за лечението. Той се занимава от две години професионално с масажи. Чакъров е един от тримата практикуващи Боуен терапия под тепетата.

Как разбра за Боуен терапията и защо реши да я практикуваш?
Една от моите клиентки беше дошла на масаж, след това се оказа, че тя е кинезитерапевт и се занимава с масажи. Започнахме да си говорим и от дума на дума стана въпрос за Боуен терапията. Аз в началото гледах малко скептично понеже не бях чувал досега за този тип терапия както и повечето хора.
Причината затова е, че за съжаление има много шарлатани, които действат с какви ли не терапии и само обещават невиждани лекове. В същото време вместо да помагат на хората им вредят и хората са наплашени.
Едно от най- хубавите неща на боуен терапията е, че няма негативно въздействие върху организма. Защото с нея просто се насърчава организма да се възстанови.

Как се прилага терапията?
Лечението с терапията Боуен се състои от нежни движения, изпълнявани с пръстите или палците на ръцете по точно определени места от тялото. Много важна част от нея са паузите между отделните групи движения, когато невротрансмитерите приемат и предават информацията от изпратените съобщения.

Къде могат да се намерят масажисти, практикуващи Боуен терапия?
В момента сме трима човека, които я практикуваме в Пловдив. Реално в града е от половин година, а от 4 години е в София. Там е най- вече разпространена. Тук все още много малко хора знаят за нея.

Кога се нуждаем от Боуен терапия?
Боуен терапията се препоръчва за всякакъв тип проблеми от опорно-двигателната система като проблеми с кости, стави, мускули, спортни травми, проблеми с врат, кръст, китки,лакти, колена, глезени,таз, всякакъв вид проблеми с костите, скориоза, дископатия, шипове, проблеми с вътрешните органи, дихателни проблеми, депресии, проблеми с червата, белите дробове,черен дроб, проблеми с кръвообръщението, мигрена, синозит, проблеми с очите, уши.
Боуен специалистите в този бранш казват,че реално няма проблем, който е настъпил при човек и да не може да бъде излекуван чрез боуен терапия. Ние просто задействаме тялото да се възстановява. Оттам нататък тялото само работи.

Кой може да се подложи на лечението?
От бебенца до възрастни. Даже в чужбина голяма част от акушерките са обучавани за боуен терапевти, за да могат когато се родят децата да им се направи проста процедура. За да може тези родилни мъки и болки, които родилките изпитват да не се предават на детето, а новороденото да е спокойно.
Боуен терапия се препоръчва и при стрес, лечение, депресии. Отделно при жените Боуен терапията влияе невероятно при менструални болки.

В какъв период препоръчваш да се правят тези сеанси?
Боуен техниката не действа само докато се прави терапията. Тя действа от 5 до 10 дни след като приключи сеанса. Всички сигнали, които са се задействали да продължат да работят, да решават създадения проблем. Но не се препоръчва да се прави повече от веднъж на седмица, единствено може да се повтори повече пъти само при бременни жени и астматични проблеми, защото тя лекува и астма или при нововъзникнала травма. При по-възрастните е хубаво сесиите да са малко над 10 дни,понеже при тях възстановявянето действа малко по-бавно.

Елизабет Аромова