Софтуерният магнат и съосновател на "Майкрософт" Бил Гейтс оглави класацията на списание "Форбс" за най-щедрите американски дарители, съобщава offnews.

През 2013 г. Гейтс е отделил за благотворителност 2,65 млрд. долара, а средствата са отишли основно за борба с тежки болести като маларията, полиомиелита, СПИН и др.

Към момента състоянието на Бил Гейтс се оценява на 81,2 млрд. долара.

Досега милиардерът е дарил на различни благотворителни организации над 30 млрд. долара.

Втори в класацията на най-щедрите американски милиардери е инвеститорът Уорън Бъфет, който е дал за благотворителност почти колкото Гейтс – 2,63 млрд. долара. Те са отишли главно за семейния благотворителен фонд на Бил и Мелинда Гейтс, на който е попечител.

На трето място в класацията е Ленърд Лаудер от фамилията Лаудер, която притежава американската козметична империя "Есте Лаудер". Миналата година той е дарил на музея "Метрополитън" на Ню Йорк 78 картини и скулптури на обща стойност 1,1 млрд. долара. В колекцията има творби на Пабло Пикасо, Жорж Брак, Хуан Грис и Фернан Леже.

Четвърти в класацията е основателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг. Той е дарил на един от фондовете на Силициевата долина 991 млн. долара във вид на акции на "Фейсбук". Сумата е отишла основно за образователни програми.

Пети е финансистът Джордж Сорос, който е отделил за благотворителност 734 милиона долара, основно на правозащитни организации.

ТrafficNews.bg